Ehhez hasonlót – de mindig kicsit mást – gyakran csináltam már, most úgy gondoltam, hogy a 22. VKF-re alkalmas, hiszen egy egyszerű egytálétel, ez most a kiírás témája, aminek én nagyon örültem, hiszen nagy kedvencem az egytálétel, készülhet sütőben vagy a tűzhelyen, mindegy. A biztonság kedvéért utánanéztem, hogy jól értem-e, hogy mi is az, ezt találtam (Néprajzi Lexikon):
Az egytálétel – az ételkészítés egyik fontos módja. Különböző nemű élelmiszerekből – mint pl. főzelék, hús, kása, tészta stb. – kétféleképpen készíthető el az étkezés egy összetartozó ételegyüttese, fogása. Főhet külön a főzelék, mártás, tészta- vagy kásakörítés és a hús, vagyis a két vagy több részből álló ételfogás minden összetevője, amelyek ilyenkor csak tálaláskor kerülnek egymás mellé. Ennek ellentéte az egytálétel, amelynél olyan élelmiszereket főznek együtt, egy edényben egy ételfogássá (németül Eintopfgericht), amelyekből külön-külön is lehetne önálló ételeket, ill. egy fogás önálló részeit készíteni. Az egytálétel fogalom független attól, hogy az étkezés, amelyen szerepel, csak ebből az egy fogásból vagy még továbbiakból áll-e. Az egytálételként összefőzött hús és főzelékféle hol sűrűbb, és akkor főzelék, hol hígabb, és akkor leves.
A krumpli-hús összeállítás, úgy tudom, sokak kedvence, mégsem kell, hogy mindig egyforma legyen. A tepsis változat is sokféleképpen variálható, különböző összetevőkkel, fűszerekkel.
Most háromnegyed kiló krumplit vékony karikára vágtam, ugyancsak karikára egy méretes póréhagymát. Csirke felső combokat – hat darab volt, kicsontozva, félbevágva – sóval, fokhagymával, majoránnával, kevés pirospaprikával bekentem.
A tepsit egy evőkanál olajjal kikentem, beletettem a krumplit és a póréhagymát, megsóztam, átforgattam. Ráfektettem a csirkecombokat, először bőrével lefelé. Lefedve 180 fokos sütőbe tettem. Egy óra után levettem a fedőt, a húst megfordítottam, maximális fokozaton megpirítottam.
Utolsó kommentek