HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (114) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (57) csirkemáj (22) csirkemell (122) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (54) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (115) főzelékféle (44) fűszer (32) gomba (30) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (47) hal (38) hidegkaja (50) káposzta (20) karfiol (23) kelbimbó (5) kézimunka (7) kímélős (26) köret (73) krumpli (79) leves (38) low carb (9) mák (5) maradék (38) marhahús (13) mártás (45) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (27) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (24) pulykacomb (21) pulykamell (16) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (7) saláta (81) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (118) tészta (42) töltött (19) túró (18) uborka (4) zöldség (157) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Tőkehalmáj

2008.01.28. 20:11 BeckZsu

Természetesen ezt vkf-en kívül, hiszen nem csináltam vele semmit, azonkívül, hogy kibontottam a konzervdobozt, és rákentem a vajas kenyeremre (sújtson bár megvetés, nem házi kenyér, csak „bóti” bajor barnának nevezett). Ennek ellenére úgy érzem, hogy amikor ennyi szó esett mostanában a tenger gyümölcseiről, méltatlan lenne, ha nem említeném meg az egyik nagy kedvencemet, a tőkehalmájat.

Kinéztem egy-két receptet is vele, de most valahogy nem került rá sor, előbb-utóbb bepótolom. Viszont szerintem így, önmagában, kenyérre kenve is nagyon finom, és nem utolsósorban egészséges is, bár nem éppen fogyókúrás.

Talán nem mindenki tudja, hogy régen azt az olajat használták a D-vitamin pótlására, amiben a tőkehalmáj „ázott”, ezt nevezték csukamájolajnak. Ezt adták gyerekeknek az „angolkór” megelőzésére, amikor még nem találták fel a tablettában vagy kapszulában szedhető vitamint. Azt mondják, hogy egészen szörnyű íze volt, de ez magában a májban egyáltalán nem tapasztalható. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

13 komment

Címkék: hal hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr67315279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freki 2008.01.28. 23:47:08

Én is nagyon szeretem, csak kissé nehéz kimosogatni a szagát az evőeszközből meg az arcomból...

éhes disznyó 2008.01.29. 00:06:51

Vajjal összedolgozva pástétomként, pirítóson, vékony citromkarikával, petrezselyemmel vagy szárított, morzsolt hibiszkuszvirággal. Rakhatsz rá morzsolt csalánlevelet vagy medvehagymát is. Nem drága, kiadós, mégis könnyű, C és D vitamin bomba. Aki meg fél az ötletteli próbálgatástól, az szegényebb lesz egy nagy gasztronómiai kalanddal.

csukamáj 2008.01.29. 02:31:48

Pirított kenyéren is nagyon jó!
Kihagytátok a divatos omega-3 zsírsavakat... :) Csukamájolajat meg még mindig lehet kapni a gyógyszertárban, olcsóbb mint az Omega-3 kapszulák, persze tényleg nem olyan finom mint maga a máj de rendszeres kis mennyiségű fogyasztásra (napi egy kanál) éppúgy alkalmas mint az azóta feltalált "tablettában vagy kapszulában szedhető vitamin".

Cod Liva Hanta 2008.01.29. 06:02:37

Amikor Torontóbal éltem, mindent tűvé tettem egy doboz tőkehalmájért. Még az orosz deliben sem tudták, miről van szó. Kizárólag az olaját lehetett megtalálni.
A keresést akkor adtam felamikor egy kínai boltban megkérdezték, hogy a macskámnak kell-e.

Ferko76 2008.01.29. 08:26:35

Sokan asse tuggyák milyen jó, magában, vagy pástétomnak. Most is van otthon 3 dobozzal. De akivel eddig kóstoltattam, megszerette. Mondjuk azt nem tudom mennyire egészséges, de nem igazán érdekel. :)

GYUSZI BACSI · http://www.fizetesem.com 2008.01.29. 08:36:17

ez fincsi lehet, csak az a baj hogy amit kenyérrel kell enni az már nem lehet elég kalória takarékos (:

zebi 2008.01.29. 08:46:33

Az istennyiládat, de meg kívántam a tőkehalmályat. Szerintem ma nagyon fognak utálni a kollégák, de valószínűleg kimegyek venni.
(Aki esetleg nem ismerné: asszonykámmal úgy szoktuk, hogy mustárral, borssal, vajjal összekeverjük, és azt kenjük a pirítósra. Finom, de én magában, friss kenyérrel jobban szeretem.)

-putyin- 2008.01.29. 08:52:24

nekem is van 2 doboz mindig tarcsiba:) én is csípem! semmi pástétom, nem rontjuk el az ízét! :)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.01.29. 09:01:29

Zsuzsa, köszönöm szépen! És mindenkinek!

Tom Islander (törölt) 2008.01.29. 11:12:49

Csak a bolti tőkehalmájpástétom-konzervet kell elkerülni, gyakorlatilag semmi köze a tőkehalmájhoz.

mangorlo 2009.03.10. 15:04:53

én most cummantottam be konyhában állva egy ilyet. semmi cicoma, villával ettem ki dobozából kenyérrel. kicsit kellett sózni. karaj egy cucc