Gyerekkoromban a nagymamámtól vitapricnak tanultam a nevét, de pritamin, paprikakrém is lehet. Akár azt is mondhatjuk, hogy piros arany házi változatban. Kiváló ételízesítő, de vajas vagy zsíros kenyérre kenve sem utolsó. És nagyon-nagyon egyszerű elkészíteni.
Szép piros színű, vastag húsú paprikát – lehet paradicsompaprika, kápia, vagy akár „rendes”, de már jól megpirult paprika is – húsdarálón ledarálok, hozzákeverek kilónként 20 dkg sót, addig hagyom egy tálban, időnként megkeverve, míg teljesen elolvad a só. Aztán kis méretű üvegekbe (a bébiételes remekül megfelel) teszem, lezárom.
Felhasználáskor vigyázni kell a sózással, valamint felbontás után érdemes hűtőszekrényben tartani. Én pörköltbe mindig teszek belőle, de levesbe, más ételekbe is gyakran. Aki szereti, csípős paprikából is megcsinálhatja, az is remek.
Megjegyzés: a könnyebb kereshetőség érdekében frissítettem az Őszi befőzés c. bejegyzést.
Utolsó kommentek