Igazából padlizsános, hagymás, paradicsomos csirkemell
Csirkemellet vastagságában felvágom, így egy egész csirkemellből 4 szelet lesz. Fűszereket (ízlés szerint; rozmaring, majoránna, borsika, koriander, csak semmiből ne legyen túl sok) sóval, kis olajjal (legjobb, ha olíva) elkeverem, beleforgatom a csirkedarabokat, hűtőbe teszem. Közben padlizsánt vastagabb szeletekre vágom, lesózom. Hagymát nem túl vékony félkarikákra vágok. Megmosom, előkészítem a paradicsomot, lehúzom a héját (jó érett, lédús paradicsom való hozzá, azt meghámozni sem nehéz), azt is karikára vágom.
Serpenyőbe teszem a csirkedarabokat, pár perc alatt átsütöm, mindössze annyi olajon, ami a pácban van, kiveszem, tepsibe (vagy tűzálló edénybe) egymás mellé fektetem. Utána a serpenyőbe kerül a leöblített, kissé kinyomkodott padlizsán, azt is megpirítom mindkét oldalukon, ráhelyezem igazságosan elosztva a csirkére. Ezután a hagyma következik, kevergetve párolom, sütöm, aztán elosztom a padlizsánnal fedett csirkén. Ezután ráfektetem a paradicsomkarikákat, persze a levét is ráöntöm.
Egy pohár tejfölbe belekeverek két tojást, kis sót (a sütésre használt serpenyőben szoktam kikeverni, akkor kihasználom az utolsó „ízmorzsákat” is), ráöntöm a halmokra. Meleg sütőben addig sütöm, amíg az öntet kissé megszilárdul, egyúttal a paradicsom is megsül. Akkor rászórok egy kis reszelt sajtot (van, amikor anélkül készítem, ez inkább csak látvány, mint íz), még öt percig sütöm.
Köretnek főtt-sült krumpli volt mellé, mert az egyszerű és gyors.
Főtt-sült krumpli
Krumplit kockára vágom, sós vízben majdnem puhára főzöm, ezt jó előre el lehet készíteni, jobb is, ha kissé megszikkad. Utána hagyományos sült krumpli módjára olajban megsütöm, így pár perc alatt elkészül, és kevesebb olajat szív magába. Természetesen azért papírral bélelt tálra szedem ki, hogy még annyi se maradjon benne.
Utolsó kommentek