HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Paradicsomos csirkehús és a cukkinitészta kis újítással

2019.06.12. 20:32 BeckZsu

19parbazscsmcukteszt1.jpg

Ahhoz képest, hogy gyerekkorom óta nem szerettem a paradicsomos húst, illetve semmilyen paradicsomszószos ételt, ezt vagy ehhez hasonlót már sokszor csináltam, és nagyon is szeretem. Mi a különbség? Én is elgondolkoztam rajta, amikor kérdezték. Az eredmény; a lényeg, hogy ebben nem passzírozott a paradicsom, és nem cukros, liszttel sűrítve sincs. Ezen az alapon szoktam főzni az évek óta jól bevált „paradicsomszószt” is, aminek azóta sem találtam jobb nevet.

Ez az étel nem most készült, hanem két-három hónappal ezelőtt, ezért nem friss paradicsomból, hanem konzervből főztem, éppen azért, mert másik ételhez elhasználtam egy hámozottparadicsom-konzerv felét, és ehhez pont jó volt a maradék fél adag. Először egy felaprított hagymát megdinszteltem, hozzátettem szintén apróra vagdalt fokhagymát, aztán a falatnyira vágott csirkehúst, megsóztam. Átpirítottam, aztán került bele a paradicsom, amiből a darabokat összenyomkodtam, és ráöntöttem a levét is. Addig forraltam, kevergettem, míg besűrűsödött. A vége felé tettem bele egy elég nagy maréknyi összevágott bazsalikomot, azzal már nem sokáig főztem.

19parbazscsmcukteszt2.jpg

A cukkinit most is a kézi spirálozóval tekerve alakítottam „tésztává”. Aztán – a nemrég olvasott módszer szerint – egy percig blansíroztam, azaz szűrőbe tettem, és forrásban lévő vízbe mártottam egy percre. Jól lecsorgattam, leráztam, hogy ne maradjon rajta víz, és csak utána tettem a lábosba, a felforrósított olajba.

Amennyire tőlem tellett, dobálgatva kevertem meg, de nem vagyok túl ügyes ebben, tehát inkább csak egy lapáttal átforgattam. Kiderült, hogy ezzel a forrázós módszerrel sokkal kevésbé törik össze, sokkal szebb marad a „tészta”, mint a régi módon. Azóta már többször is megismételtem, most már biztos, hogy nem véletlenül volt így.

(Eszembe jutott, hogy például a kovászos és a sós vizes uborkát is forrázva szoktam csinálni, és úgy lesz garantáltan ropogós, soha nem puha.)

A cukkini tetejére tálaltam a paradicsomos csirkét, de előzőleg még hozzákevertem néhány paradicsomdarabot – az íze meg a szépsége kedvéért...

Szólj hozzá!

Címkék: csirke mártás cukkini low carb

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr6314891432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása