HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Mártás, mártogatós, dip

2012.11.01. 07:57 BeckZsu

martogat1.jpgNem emlékszem, mióta jött divatba nálunk (is), hogy ilyesmivel kínáljuk a vendégeket. Valamik, amibe valamit be lehet tunkolni, és bekapni. Nem jóllakásra, inkább csak elfoglaltságra való, beszélgetés közben. Hasonlóan, mint a különböző rágcsák, talán kicsit érdekesebb, változatosabb.

Ahogy emlékszem, először F. Nagy Angéla szakácskönyvében láttam ilyesmit (Az én példányom 1977-es, 2. kiadás), száraz sós kekszfélékhez ajánlja.

Mostanában már nem elsősorban kekszhez szoktuk kínálni, zöldségekkel egészségesebb, érdekesebb, és akkor utána még mást is bír enni a vendég – persze, ha éppen olyan vendéglátást terveztünk.

martogat2.jpgEzúttal a mártásokat a lehető legkönnyebben oldottam meg, elővettem a kamrából – természetesen valamikor azt be is kellett tenni – fűszeres szilvamártást, azaz tkemalit, házi ketchupot, és a kedvenc padlizsánkrémemet, amit nevezhetünk akár zakuszkának, akár ajvárnak is, kinek-kinek ízlése, szokása szerint.

Egyetlen mártást készítettem frissen, az sem volt túl bonyolult; feta sajtot összekevertem kb. ugyanannyi túróval és egy-két kanál tejföllel, hogy krémes állagú legyen. Belekevertem még egy adag aprított friss snidlinget is.

A mártogatni valók pedig: hasábokra vágott uborka, sárgarépa, szárzeller. És hogy mégis valami tartalmasabb is legyen, a szabvány túrós alaptésztából (25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin) sütöttem sós, enyhén fűszeres rudakat, egy kis görög fűszerkeverékkel ízesítve.

A tálaláshoz kanalat is tettem ki, hogy a hígabb mártás is könnyebben kezelhető legyen, illetve, hogy nemcsak a mártogatni valókhoz, hanem akár húsokhoz is tudjanak tenni a tányérjukra.

Ezzel később is megoldottuk a maradékok felhasználását, semmi nem veszett kárba – még majd erről is mesélek – a fetás túrókrém elfogyasztását pedig szendvicskrémként fejeztük be, nem volt túl sok.

Szólj hozzá!

Címkék: zöldség mártás hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr224883177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása