HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Ketchup, azaz fűszeres paradicsomszósz

2007.09.28. 09:09 BeckZsu

Ez egyáltalán nem olyan, mint amit készen lehet kapni, a sokféle fűszer, a paprika jóval ízesebbé, kellemesebbé teszi – legalábbis szerintem és azok szerint, akik már megkóstolták. Sokféleképpen felhasználható ételek ízesítésére is, nem csak sült krumpli vagy hamburger mellé.

3 kg paradicsomot megmosunk, feldarabolunk. 1 kg paprikát (szebb lesz a végeredmény, ha piros színű) szintén megmosunk, kicsumázunk, felszeletelünk, ¾ kg hagymát megtisztítunk, félbe vágjuk, egy kis fej fokhagymát megtisztítunk. 4-5 db birsalmát (ha nincs, jó helyette nyári alma is) jól megmosunk, szétvágjuk, a magházát kivágjuk.

Ezt mind együtt feltesszük a tűzre. Beleteszünk 25-25 szem feketeborsot, szegfűborsot, szegfűszeget, 2-3 babérlevelet, 2-3 db fahéjat – vagy fűszerlabdában, vagy egy gézből készített csomagocskában.

Amikor minden zöldség puhára főtt, kiemeljük a fűszereket, és átpasszírozzuk – ha van, legkönnyebb a régi jó paradicsompasszírozóval. (Én meg szoktam várni, míg egy kicsit kihűl, mert félek a forró spricceléstől, de persze lehet azonnal is.) Visszatesszük a lábosba, hozzáteszünk 15 dkg cukrot, 3 teáskanál sót, 1 dl 10%-os ecetet, 3 evőkanál mustárt, zeller zöldjét, és meg-megkavargatva sűrűre főzzük. Közben érdemes megkóstolni, ha kell, még cukrozni. Ízlés szerint lehet még beletenni pirospaprikát; erőset vagy édeset, őrölt borsot.

Forrón töltjük üvegbe, lezárjuk, paplan-párna között, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: a könnyebb kereshetőség érdekében frissítettem az Őszi befőzés c. bejegyzést.

Szólj hozzá!

Címkék: mártás befőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr641365417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása