Ezt valamikor régen egy bolgár barátnőm jóvoltából kóstoltam többször is, és mivel nagyon ízlett, mindenképpen meg akartam tanulni. A mamájától sikerült megkapnom a receptjét, azóta is gyakran elkészítem. Bolgárul ljutenica névre hallgat, de nagyon hasonló a már nálunk is ismert zakuszka nevű keverékhez, illetve az ajvárhoz is, bár ebben nincs fokhagyma. Igazából amennyire tudom, mindegyik „ahány ház, annyi recept” alapon készül. Ez is.
Lehet fűszerezni még mással is, de én ezt a natúr változatot teszem el, és felhasználáskor bővítem fűszerekkel, ha szükségesnek érzem. Ez pedig igen változatos lehet: esetleg fokhagyma, csípős paprika, különféle friss vagy szárított zöldfűszerek, erre leginkább akkor kerül sor, ha valamit főzök-sütök vele. (Amúgy hideg kajaként „csak úgy” rákenem a kenyérre, megeszem.)
3 kg padlizsánt, 1 kg paradicsomot és 1 kg piros színű (de nem paradicsom-, hanem kápia) paprikát vettem. A padlizsánt és a paprikát sütőben megsütöttem, a héját lehámoztam, illetve a paprika csutkáját kivettem. A paradicsomot meghámoztam, húsdarálón ledaráltam, lábosban kevergetve főztem, amíg elfogyott a leve. Ekkor hozzátettem a húsdarálón ledarált sült padlizsánt és paprikát, megsóztam, tovább főztem, amíg jó sűrű lett. Ekkor hozzákevertem kb. egy kg alapanyaghoz egy dl olajat (olíva a legjobb). Ezután kisebb üvegekbe töltöttem, lezártam, és sütőben dunsztoltam.
Télen pl. vajas kenyérre vagy pirítósra kenve jólesően idézi fel a nyár ízeit, de ételkombinációkban is felhasználható. Felbontás után a biztonság kedvéért hűtőben kell tartani, de a kis üvegekből nálunk nem tart soká, amíg elfogy.
Megjegyzés: a könnyebb kereshetőség érdekében frissítettem az Őszi befőzés c. bejegyzést.
Utolsó kommentek