HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Amikor nem főzök újdonságot

2010.06.03. 09:00 BeckZsu

Valaki nemrégen azt mondta (írta) nekem, hogy az olvasóimat nem érdekli, ha nekem valami személyes gondom, bajom van, kizárólag az, hogy a blogon találjanak ötleteket a főzéshez, ahogy azt megszokták nálam.

De van az úgy néha, hogy nem megy. Volt olyan időszak, amíg nem az volt a fő gondolatom, hogy változatos legyen a főzés, bár ez igazán a mániáim közé tartozik. Szerencsére a – bár nem igazán, de talán mégis, és egyelőre a nyár helyett – kezdődő tavasz kisegített a szezonális zöldségfélékkel, például a spárga és az újkrumpli megunhatatlan párost alkot.

Ezért ez többször is szerepelt, például a kertben, tárcsán sütve is. Ha a csirkemell helyett sertéstarját sütök, a zöld spárgát pedig fehérre cserélem, máris másféle az étel. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a tárcsára pakolás, tehát a sütés sorrendje megváltozik. A sertéshús nehezebben, lassabban sül, tehát azzal kezdem, és mivel a tarja nem száraz hús, elég éppen csak kizsírozni a tárcsát. Aztán amikor már majdnem jó, szélére húzom, ekkor jön a közepére, a húsból kisült zsírba a krumpli. És még később a spárga. Előfordult, hogy közben egy-egy húst már jónak találtam, akkor azt kivettem, ne süljön túl, és a végén egy percre visszatettem átmelegedni.

Ez alkalommal sikerült olyan szép húst venni, amilyet mindig is szeretnék, amikor tarjasütésre szánom magam. Kis átmérőjű volt, alig-alig látható zsírral, viszont szépen, márványosan átszőve vele. Sikerült is úgy puhára sütni, hogy nem volt éppen szétesős – a frissen sült hús nem is szokott – mégis vajpuhának éreztük. Ehhez semmi különleges pácot nem használtam, csak este megszórtam só, bors, fokhagymapor, hagymapor, majoránna keverékkel, szárazon, úgy tettem a hűtőbe a másnapi sütésig.

Aztán már csak a tányéron szórtam meg frissen vágott petrezselyemmel - ez most így lett petrezselymes krumpli.

Jó dolog a kertben sütni-főzni, jó dolog a nyár – de hol van?

1 komment

Címkék: krumpli spárga sertéshús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr692052684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyria · http://tyria.freeblog.hu 2010.06.10. 09:07:58

A poszt legelejével nem értek egyet. Ritka madár lehet ez az olvasód! :-)Persze nem vagyunk egyformák!
süti beállítások módosítása