Mostanában óriási, nagyon szép zellereket lehet kapni, a Lidlben, de máshol is láttam hasonlót. Ez – érdekes módon – számomra nagyon csábító, annak ellenére, hogy soha nem szerettem túlságosan a zellert. Mégis, a múltkor, amikor a húsleveshez vettem ilyet, rájöttem, hogy ennek nincs annyira erős íze, mint a „hagyományos”, kisebb zellernek. És akkor kitaláltam, hogy köretként remekül működne, különösen, ha még valamit, pl. hagymát is társítok hozzá.
A jó nagy zellert – több, mint egy kilós volt – meghámoztam, először négy részre vágtam, aztán keresztben vékony szeletekre. Ezután sós vízben megfőztem, éppen csak annyira, hogy villával könnyen átszúrható legyen.
Közben egy csokor újhagymát felvágtam, pici olajon átsütöttem. Egy jénai tálba terítettem a zeller egyharmadát, rá a megsült újhagymát. Arra következett a zeller második harmada. Ezt megszórtam egy jó maréknyi felaprított metélőfokhagymával. (Ezt azért használtam, mert éppen az volt. Ha éppen medvehagymám lett volna, akkor azt teszem bele, de szerintem sok más is jó lehet hozzá.) Végül a tetejére került a harmadik rész zeller.
Öntetet kevertem kb. 3 dl tejfölből, egy tojásból, 10 dkg durvára reszelt gouda sajtból, sóval, borssal. Ezzel beborítottam a zellert, és sütőben, 200 fokon 20 perc alatt összesütöttem.
El kell mondanom, hogy igen jó volt ez a köret, ezután nem fogom hangoztatni, hogy nem szeretem a zellert. Nagyszerűen illett néhány rántott csirkemell-szelethez, amit most kivételesen egészen hagyományosan, liszt, tojás, szitált prézlibe paníroztam, úgy sütöttem meg.
Utolsó kommentek