Ez a rakott kategóriában a lehető legszokásosabb, talán mondhatom úgy, a legmagyarosabb mód.
A darált húsból pörköltet főztem – egyszerre kezdtem a tésztára készülővel, aztán szétosztottam két részre (kb. 30-30 dkg hús), és az ehhez valót másképp fűszereztem tovább. Itt inkább erősítettem a pörköltes vonalat, tehát még egy kis pirospaprikát, két kanál lecsót tettem bele.
Aztán belekevertem egy pohárnyi főtt rizst. Lehetne persze majd rétegezni is, előbb a rizs, rá a hús, de én jobban szeretem összekeverve, így a rizs jobban átveszi a pörkölt szaftját.
A padlizsánt egycentis karikákra vágtam, kiolajozott tepsiben, a tetejüket is kevés olajjal megkenve (ecsettel) megpirítottam. (Mivel ezek egészen kicsi padlizsánok voltak, és a magjuk még egészen világos, nem éreztem szükségét az előre lesózásnak.)
Mély sütőtálba rétegeztem, padlizsán, rizses hús, újra padlizsán. Ezt a réteget már egy kevés tojással kikevert, megsózott és borsozott tejföllel meglocsoltam. Aztán újra hús, a tetejére padlizsán, amire ráöntöttem a maradék tejfölt.
Sütőben először 180 fokon sütöttem, majd amikor már rotyogott, a tetejére mozzarellakarikákat fektettem, és maximális hőfokon még addig sütöttem, amíg az ráolvadt.
Utolsó kommentek