HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gombapörkölt, nokedli (galuska)

2008.07.08. 07:31 BeckZsu

Szeretem a gombát, mindenfélét. Legjobban az erdeit, és irigylem azokat, akik értenek hozzá, és ha ráadásul még olyan helyen is laknak, hogy rendszeresen tudnak szedni, akkor még inkább. Én jobb híján a termesztett gombákat vásárolom, leggyakrabban csiperkét. Azért az sem rossz. Most szép, hófehér, nagyobbacska gombát láttam és vettem előzetes terv nélkül. Aztán jutott eszembe, hogy gombapörkölt már nagyon régen volt az étlapunkon.

Jól megmostam és nagyobb darabokra felvágtam a kb. 3/4 kg gombafejet. Három hagymát felkockáztam, egy zöldpaprikát és két paradicsomot is.

Olajon átpároltam a hagymát, kevés vízzel fölengedtem, lassan főztem, míg elforrt a víz. Ez azért kell, hogy biztosan jól szétfőjön, sűrítse a szaftot. Aztán a paprika következett, azt is megpuhítottam, megszórtam egy-két kanál pirospaprikával, majd a paradicsomot tettem bele. Annak is elfőztem a levét, ezután tettem bele a gombát, megsóztam, kevergettem. A gomba elég hamar (és sok) levet enged, akkor hozzátettem pár darab szárított vargányagombát, hogy mégis „gombább” íze legyen. Hamar megpuhult, de az előzetes praktikák ellenére még nem találtam elég sűrűnek a levét, így kegyes csaláshoz folyamodtam. Lehet egy kis keményítővel is sűríteni, de én egy evőkanál gombakrémleves port kevertem bele (ez is keményítő, de van benne gombapor is).

A nokedlihez kb. 40 dkg lisztet, egy kiskanál sót és két tojást kevertem össze annyi vízzel, hogy rugalmas, nem kemény, de nem is túl lágy tészta legyen. Kis lyukú szaggatón keresztül forrásban lévő vízbe átnyomkodtam, aztán leszűrtem. Egy lábosban melegítettem egy kis olajat, abba tettem a galuskát, megkevertem, és kész is.

Természetesen a tányéron még tejföl is jutott a pörköltre.

Szólj hozzá!

Címkék: pörkölt gomba tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr7558254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása