HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Bakonyi pulykaszelet, galuska

2007.10.28. 19:58 BeckZsu

Kicsit mindig félve írom le az ilyen elnevezéseket, hiszen lehet, hogy nem teljesen autentikus, ahogy csinálom, de hát nem tudok jobb nevet adni ennek az ételnek.

Kicsi pulykamell szeleteket, ún. medaliont vettem, kb. fél kilót, ez a nálunk szokásos mennyiség duplája, de úgy gondoltam, hogy nem baj, ha ebből két napra is telik. Ehhez felkockáztam egy nagyobbacska hagymát, két piros színű paprikát és két paradicsomot.

Olajon elkezdtem párolni a hagymát, kevéssel később hozzátettem a paprikát. Addig kevergettem, míg már semmi leve nem volt, ekkor került bele a paradicsom, aminek szintén elfőztem a levét. Megszórtam pirospaprikával, beletettem a hússzeleteket, megsóztam. Átforgattam, majd saját levében, fedő alatt pároltam tovább.

Közben fél kiló csiperkegombát megmostam, a lábakat kivettem, félretettem (egy leveshez), a fejeket nagyobb darabokra vágtam. Akkor adtam a húshoz, amikor a lé elfogyott róla, tovább a gomba levében főtt. Amikor ez is elfőtt, a hús már eléggé puha volt, belekevertem egy pohár tejfölt, és már csak egyet forraltam.

Galuska – nokedli

(Én váltogatva használom a germán, illetve a szláv eredetű elnevezést, mindenféle megfontolás nélkül.)

Kb. 40 dkg lisztet tálba teszek, egy kiskanál sót bele, két egész tojást, aztán apránként vízzel összekeverem, addig, amíg nem folyékony, de nem is túl kemény tészta lesz. Nagyobb fazékban vizet forralok, megsózom, és lukas nokedliszaggatón keresztül a vízbe passzírozom egy lapátféle segítségével. Közben a szaggató mellett időnként megkavarom, hogy össze ne ragadjon. Amikor a víz tetejére feljön, már jó is, akkor leszűröm, vagy szűrővel kiszedem, olajos lábosba teszem, megkeverem. Ha túl nagy a mennyiség, érdemes esetleg több részletben szaggatni, főzni, mert ha túl sokáig ázik a vízben, az nem tesz jót.

Mivel ez is olyan étel, aminek nem igazán tudom kiszámolni a mennyiségét, ezért mindig úgy gondolom, hogy inkább több legyen, mint kevés. Aztán a maradékot be is lehet fagyasztani, semmi baja nem lesz, aztán lassan, hűtőben, esetleg szobahőmérsékleten kiengedtetni. Vagy bármikor lehet ráütni egy-két tojást, és salátával, savanyúsággal tojásos galuskaként működik.

Szólj hozzá!

Címkék: pörkölt gomba köret pulykamell maradék

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr72211155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása