HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Ketyós zöldségköretek

2024.05.04. 18:06 BeckZsu

Írta: SZIGETI TAMÁS

zoldsegektanca.png

A ketogén konyhában a fehérje köré szervezzük az ételt, de minden étkezéshez érdemes köretként zöldséget készíteni. Itt mintegy referenciaként összefoglalnám a leggyakoribb ketokompatibilis zöldségköreteket, felsorolásszerűen, mi mihez illik – szerintem. Ötletadónak, ha már csak ez hiányzik: tessék, csak tessék!

Külön kiemelném, mennyire klassz tud lenni, ha a tányéron van sült-főtt és nyers zöldség is, remekül emeli az élvezeti értéket, és egészségi szempontból is ez az ideális.

Saláta

Kezdjük a salátákkal, végtelenül variálható.

  • Leveles zöldségekből bőven, bármelyik fajta. Jégsaláta, madársaláta, bébispenót, vagy amit akartok. Sajnos viszonylag hamar romlik, de elkészítve, olajos öntettel tovább eláll.
  • A paradicsom kiváló, low carb, de mértékkel, mégiscsak gyümölcs, és van szénhidráttartalma.
  • Hagymával szintén óvatosan a szénhidráttartalma miatt, de annyit úgysem tennénk bele, ami nagy baj lehetne, igaz? A póré- és az újhagyma jóval bőkezűbben adagolható – szára ki ne maradjon!
  • Az uborka maga a csoda, kedvencem a kovászolni való, amikor lehet kapni.
  • Sárgarépát a ketoadaptáció első pár hónapjában érdemes kerülni, utána lehet, de csak mértékkel. A trükk hogy lereszeled, így kevés is elég belőle, de jól eloszlik és érvényesül az íze. Egyéb gyökérzöldségek hasonló hozzáállással, óvatosan.
  • A retek is tök jó, amennyi tetszik.
  • Zöldfűszerek ízlés és hangulat szerint remekül kiegészítik az ízvilágot, pláne, ha friss, de ne ostorozzuk magunkat a szárított miatt sem. Petrezselyem, bazsalikom, lestyán, kapor, ami van otthon. Persze ne nyomjuk el vele a zöldségek saját ízét.

Mindig a hagymával kezdjük, hogy időben le tudjuk sózni. Utána jöhet a többi, de csak később keverjük össze, amikor a hagyma már mély letargiába süllyedve alaposan kikönnyezte magát. Még kicsit hagyjuk állni, mielőtt jön az öntet:

Öntetek

A fűszerekhez hasonlóan minél ízesebb, annál inkább figyeljünk a mennyiségre, ne vigye el túlzottan az összhatást.

  • Extra szűz olívaolaj – Ez magában is elég lehet, ha nem akarjuk bonyolítani, tovább csavargatni a kompozíciót, de az alábbiak kiegészítőjeként sem rossz, pláne, ha extra zsírbevitelre van szükségünk.
  • Joghurt – Sok kifejezetten rossz ízűt lehet kapni, tessék kísérletezni, és figyelni a szénhidráttartalomra, mert igen változó. Mindenképpen élőflórásat, hogy a mi bélflóránk is kiviruljon tőle.
  • Kefir – Ha a baktériumok helyett a gombákra bízzuk az előemésztést – jól tesszük. A kaukázusi nevűek általában megbízhatóbbak.
  • Tejföl – Semmi frissföl, csak az igazit, legalább 20% zsírtartalommal.
  • Citromlé – Érdemes olívaolajjal párosítva.
  • Balzsamecet – Ez nagy divat lett egy időben, én nem szeretem, de ez is egy opció, ha te igen.
  • Majonéz – Leggyakrabban akkor szoktam használni, ha a saláta nem köret, hanem maga az étel, például tonhal- vagy hússalátához. Kerüljük a napraforgóolaj alapút, a repcében kevesebb a könnyen túladagolható omega-6. Az olívás még jobb lenne, de nem lehet kapni, esetleg készítsük el magunk.

Tehát a saláta lehet köret, de egytálétel is, például tonhal, sült szalonna, csirkemell, főtt tojás, vagy ezek kombinációjával.

Főzelékek

A magyar konyha viszonylag egyedi specialitása, de hagyományosan liszttel készül, amit köszönettel nem kérünk. Helyette például tejföllel és konjak liszttel lehet sűríteni, bátrabbak kísérletezhetnek útifűmaghéjjal, nyílgyökérliszttel. Vagy mondjunk le a főzelékről, és fogadjuk el, hogy pirított, esetleg párolt zöldségeknél úgysem tudunk jobbat elérni vele.
De ha mégis, akkor jöhet a zöldbab, tökfélék, kelkáposzta (persze krumpli nélkül), kelbimbó. Kerüljük az érett hüvelyeseket, mint a zöldborsó és a fejtett bab.

Cukkini

Kedvencem karikára vágva, forró olíván (sima, nem szűz) hirtelen megsütve, só nélkül, barnásra.
Nagylyukú sajtreszelőn lereszelve imitálhatjuk a spagettit, sőt, van kifejezetten cukkinispagettiző-készülék is, ha akarsz még egy fölösleges kütyüt a konyhádba. Ezt szintén forró olíván kell átforgatni, és lehet belőle bolonyai, vagy ilyesmi. Kicsit macerás, de egész kúl tud lenni.

Kelbimbó

Igen egyszerű és nagyszerű. Olíván, kókuszolajon, esetleg vajon (nem kell spórolni, mindenhol „bekenje”) viszonylag nagy lángon pirítva kezdjük, aztán megsózzuk és kisebb fokozaton pároljuk tovább. Ha fagyasztott, akkor általában nem kell mellé víz, ha friss, akkor kevéskét adagolgatva, hogy gőzben legyen. Szeretem, ha meg is barnul. Ha egy villa könnyen belemegy, akkor kész.
Lehet sütőben is, sőt, bő olajban is szokták sütni, azt még nem próbáltam, de biztos jó.

Zöldbab

Enyhén sós vízben puhára főzni, aztán vagy ahogy van köretként, vagy például lehet belőle hússal-tejföllel rakott cuccokat készíteni belőle.

Karfiol / brokkoli püré

Lehet brokkoliból, karfiolból, vagy vegyesen. Karfiolt kicsit sós vízben megfőzve, amíg könnyen belemegy a villa. Brokkolinak jóval kevesebb idő kell, tehát ha vegyes, akkor rakhatod később. Ha megfőtt, lábosfedővel leönteni a vizet, aztán kókuszzsírral vagy vajjal, kevéske konjak liszttel összebotturmixolni.

Karfiolrizs

Kicsit macerás, de kúl. Aprítógépben vagy nagylyukú sajtreszelővel nyers karfiolt aprítani, utána serpenyőben kókuszzsíron/vajon közepes/nagy lángon kevergetni, kicsikét ropogós maradjon, al dente. Pörkölttel, szaftos cuccokkal kiváló.
A jó hír, hogy már lehet kapni előaprítottat fagyasztva, így a macera kivonható az egyenletből.

Brokkoli

Simán gőzben párolni, nem péppé, al dente. Esetleg leönteni valami zsírral, tejföllel, reszelt sajttal, és sütőben kicsit utánpirítani.

Padlizsán

Ezerféleképpen lehet, pl. cukkínihez hasonlóan hirtelen sütni (vigyázz, sütéskor beszívja a zsiradékot), vagy elősütve és rakva, kézműves hajlamúaknak akár töltve is.
De a legeslegjobb kockára vágni, felvert tojásban áztatni pár órát, és bő olajban kisütni. Így nem fogja beszívni a zsiradékot, és elképesztően finom lesz.

Spenót

Én általában fagyasztott pürét veszek, el kell olvasni, mert létezik előre lisztesített-ízesített, azt nyilván nem kérjük. Kókuszzsíron vagy olíván kis lángon összenyomott vagy picire aprított fokhagymát dinsztelni, aztán habtejszín, picit rotyogjon. Utána jöhet bele a spenót, akár fagyottan. Ha felolvadt, akkor már csak pár perc, és kész is. A legvégén só, bors, konjak liszt. Ezeket előre össze szoktam keverni, és folyamatosan kutyulva lassan szórni a spenótba, így nem lesz csomós.

Káposzta

Fehér vagy lila, végtelen variációt ad. Akár dinsztelve, sósan vagy édesen. Például: kockára vágod, sós vízben megfőzöd, aztán vajon vagy kókuszzsíron meg is pirítod, zöld fűszerek, kész. Vagy: csíkokra vágod, zsiradékon, lefedve hosszan párolod, kavargatva.

Savanyúkáposzta

Megveszed, megeszed. Vagy sütőben zsíros hús alá ezzel ágyazol meg. Vagy csinálsz pöpec székelykáposztát, azaz összefőzöd pörkölttel.
Érdemes előtte megkóstolni, felvágni rövidebb csíkokra, és tésztaszűrőben kicsit kiöblíteni, hogy ne nyomja el az ízeket.

Uborka

Bár a salátánál is szerepelt, de akkora csoda, hogy muszáj megismételnem. Önmagában nyersen, vagy fokhagymás-kapros sózott változatban, esetleg cacikiként.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta zöldség köret

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr2618396711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása