HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Gombaleves sajttal

2011.11.03. 09:17 BeckZsu

Akárhogy igyekeztem, nem sikerült egy igazi, mutatós képet csinálni erről a levesről. Viszont szerintem annyira finom volt, hogy mindenképpen megérdemli, hogy leírjam, nehogy megfeledkezzem róla.

Valahogy nem kerestem semmit, csak kattintgattam, olvasgattam a neten, amikor ezt találtam. Megtetszett a leírásból, aztán az első adandó alkalommal megfőztem, és nem csalódtam.

20 dkg csiperkegombát – kicsiket sikerült vennem, így a lábával együtt – gerezdekre vágtam.
Beáztattam egy kis maréknyi szárított vargányagombát, amikor megpuhult, azt is kicsi darabokra vágtam.
Egy szép, de nem óriási sárgarépát gyufaszálnyira (julienne) gyalultam (gyalu hiányában durvára lehet reszelni).
Egy kisebb fej hagymát is apróra vágtam.
Meghámoztam és felvágtam három tojásnyi méretű krumplit.

A krumplit föltettem főzni. Jó lett volna húslevesben, de az nem volt, ilyenkor én bátran használok egy leveskockát, ez esetben másfél liter vízhez, tehát még további sózásra is szükség van. Az erdei gomba áztatólevét is beletettem. Közben kevés olajon kissé megpirítottam a hagymát, hozzátettem a répát – meg még egy egészen kevés fehérrépát és zellert is, de csak azért, mert éppen másik ételhez készítettem, ezért ott volt kéznél, amúgy anélkül is jó – további pirítás után pedig a gombát. Erős fokozaton, kevergetve sütöttem, hogy ne engedjen sok levet.

Végül az egészet a fővő krumplihoz kevertem, és tovább főztem még kb. 10 percig. Ezalatt kibontottam 4 db (tehenes) háromszögű sajtot, többé-kevésbé feldaraboltam, és lassanként, folyamatosan kevergetve a levesbe főztem. Meghintettem petrezselyemmel, tálaltam.

(Ez a sajttal sűrítés, ami persze ízesítés is egyben, nagyon megtetszett, most gondolkozom, mihez lehetne még alkalmazni.)

Szólj hozzá!

Címkék: leves gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr763349679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása