HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (76) krumpli (79) leves (39) low carb (11) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (27) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (24) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (7) saláta (83) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (4) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Grúz sült csirke: „cipljonok tabaka”

2009.08.26. 09:25 BeckZsu

Vagyis oroszul: Цыплёнок табака. (Azzal nem kísérletezem, hogy az igazi grúz nevét is leírjam.)

Eredetileg tapaka a neve (arab eredetű), ami azt a speciális serpenyőt jelenti, amiben elkészítik. Öntöttvasból készül, jó vastag anyagból, a fedője pedig kisebb átmérőjű és szintén igen nehéz.

Sokan ismerik olyanok is, akik nem jártak még arrafelé, és még a nevét is tudják sokan, akik nem tudnak oroszul. Aki mégsem, az bizonyára vasalt csirke néven ismeri.

Én igyekeztem a grúz recept szerint megcsinálni, bár nincsenek nagyon nagy különbségek, Oroszországban előszeretettel vajon sütik, máshol olajon, esetleg bővítik a fűszerezést is.

Kicsi csirke kell hozzá, kb. egykilós. A csirkét – persze kibelezett állapotban – a hátán a gerincnél kettévágtam. Szétterítettem, enyhén megütögettem, hogy minél laposabb legyen. Mindkét oldalát megsóztam, megborsoztam, és bekentem jó bőven összenyomott fokhagymával és – ízlés szerint, nálam kicsit kevesebb – aprított chilivel.

Serpenyőt éppen csak kikentem olajjal, felforrósítottam. (Sajnos az én serpenyőm nem olyan, de bíztam benne, hogy azért sikerül.) A csirke alsó felét bekentem tejföllel, belefektettem, és kisebbre vettem a hőfokot. Nehezékként először egy vízzel teli lábost tettem rá, de úgy láttam, hogy túl kicsi a felülete, ezért közé még egy kicsit kisebb serpenyőt is betettem, aztán arra a lábost. 15 perc után megnéztem, még nem látszott elég sültnek a csont mentén, ezért még öt percre visszatettem. Utána a felső oldalt is megkentem tejföllel, és megfordítva tettem vissza, rápakolva a súlyt. Így újabb 20 percig sütöttem. Közben a szélén megszurkáltam a combot, ahol hozzáfértem, hogy elég puha-e, nem akartam fölöslegesen lepakolni róla, hiszen ha a combja jó, átsült, akkor biztos, hogy a melle is.

Jó alaposan megpirult, de nem égett meg, és ami nekem nagyon fontos, a csontok mellett sem maradt nyers. Jóízű is lett, még a mellehúsa sem volt száraz, mint például a grillcsirkénél.

Köretnek lehetne hozzá akár krumplit is sütni, vagy bármi mást, de a grúzoknál általában csak friss zöldségekkel eszik. Én csak felvágtam egy fej hagymát félkarikára, kicsit megsóztam, cikkekre vágtam néhány paradicsomot, aprított bazsalikommal és petrezselyemmel megszórtam, végül rálocsoltam egy kevés olívaolajat.

7 komment

Címkék: csirke saláta grúz

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr901339032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi főz 2009.08.26. 09:43:48

Hát igen. Én a csirkét így szeretem a legjobban sütve, nálam is fent van, csak kár, hogy nincs hozzá ilyen súlyom, nagyfedővel szoktam lenyomni.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.08.26. 14:35:38

@Zsuzsi főz: Hát én is örülnék, ha lenne egy ilyen serpenyőm, akkor nem kellene tornyot építeni a csirkére.

Mamasala 2009.08.26. 19:25:57

Ez a csirke fantasztikus! Az ötletességed pedig egyedül álló. Nem tudom, milyen az eredeti étel, de nekem ez tökéletes lenne. Persze egy vagy több vaslábast sem utasítanék vissza.

Mamasala 2009.08.26. 19:29:32

daisyterme.blogspot.com/
Kicsit belegabalyodtam! Szóval azt szeretném kérni, ha van kedved és még nem írtál a kedvelt könyveidről, akkor gyere játszani hozzám.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2009.08.27. 10:16:53

Remek ez a csirke. Küldtem neked egy körkérdést. cukroskata.blogspot.com

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.08.27. 10:56:47

@Mamasala: @cukroskata: Köszönöm mindkettőtöknek, hogy rám gondoltatok.
Igyekszem hamarosan válaszolni :)

stampoasis · http://hamburgfoto.wordpress.com/ 2009.08.28. 22:50:24

valahol már hallotamm erröl a vasalt csirkéröl. nagyon izgi az elkészítési mód. elöbb-utóbb rá fogom szánni magam, hogy kipróbáljam.
süti beállítások módosítása