Vagyis oroszul: Цыплёнок табака. (Azzal nem kísérletezem, hogy az igazi grúz nevét is leírjam.)
Eredetileg tapaka a neve (arab eredetű), ami azt a speciális serpenyőt jelenti, amiben elkészítik. Öntöttvasból készül, jó vastag anyagból, a fedője pedig kisebb átmérőjű és szintén igen nehéz.
Sokan ismerik olyanok is, akik nem jártak még arrafelé, és még a nevét is tudják sokan, akik nem tudnak oroszul. Aki mégsem, az bizonyára vasalt csirke néven ismeri.
Én igyekeztem a grúz recept szerint megcsinálni, bár nincsenek nagyon nagy különbségek, Oroszországban előszeretettel vajon sütik, máshol olajon, esetleg bővítik a fűszerezést is.
Kicsi csirke kell hozzá, kb. egykilós. A csirkét – persze kibelezett állapotban – a hátán a gerincnél kettévágtam. Szétterítettem, enyhén megütögettem, hogy minél laposabb legyen. Mindkét oldalát megsóztam, megborsoztam, és bekentem jó bőven összenyomott fokhagymával és – ízlés szerint, nálam kicsit kevesebb – aprított chilivel.
Serpenyőt éppen csak kikentem olajjal, felforrósítottam. (Sajnos az én serpenyőm nem olyan, de bíztam benne, hogy azért sikerül.) A csirke alsó felét bekentem tejföllel, belefektettem, és kisebbre vettem a hőfokot. Nehezékként először egy vízzel teli lábost tettem rá, de úgy láttam, hogy túl kicsi a felülete, ezért közé még egy kicsit kisebb serpenyőt is betettem, aztán arra a lábost. 15 perc után megnéztem, még nem látszott elég sültnek a csont mentén, ezért még öt percre visszatettem. Utána a felső oldalt is megkentem tejföllel, és megfordítva tettem vissza, rápakolva a súlyt. Így újabb 20 percig sütöttem. Közben a szélén megszurkáltam a combot, ahol hozzáfértem, hogy elég puha-e, nem akartam fölöslegesen lepakolni róla, hiszen ha a combja jó, átsült, akkor biztos, hogy a melle is.
Jó alaposan megpirult, de nem égett meg, és ami nekem nagyon fontos, a csontok mellett sem maradt nyers. Jóízű is lett, még a mellehúsa sem volt száraz, mint például a grillcsirkénél.
Köretnek lehetne hozzá akár krumplit is sütni, vagy bármi mást, de a grúzoknál általában csak friss zöldségekkel eszik. Én csak felvágtam egy fej hagymát félkarikára, kicsit megsóztam, cikkekre vágtam néhány paradicsomot, aprított bazsalikommal és petrezselyemmel megszórtam, végül rálocsoltam egy kevés olívaolajat.
Utolsó kommentek