HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Bableves csülökkel

2007.10.11. 13:38 BeckZsu

Most aztán már tényleg újra itt a fejteni való bab szezonja. És gyönyörű zöldbab is van a piacon. Ideje tehát megfőzni a vegyes bablevest. És ha már bab, legyen kövér (vagy nem így van?), tehát csülökkel. És akkor ez megint egy már megírt étel más változata.

A füstölt csülköt külön, kuktában puhára főztem.

Vettem egy kiló fejteni való babot, azzal a tervvel, hogy egy részét befagyasztom, ugyanígy fél kiló zöldbabot. Tisztítás után mindkettőnek a kétharmadát ítéltem fagyasztásra, amihez külön-külön blansíroztam őket, vagyis 2-3 percig forró vízben főztem.

A vizet, amiben főttek, felhasználtam a leveshez. Beletettem a babokat és kockára vágott sárga- és fehérrépát. Hozzáöntöttem még a csülök főzőlevéből, először keveset, aztán egy idő után megkóstoltam, és annyit tettem még hozzá, hogy ne legyen túl sós. (A maradék főzőlé is megy a fagyasztóba, jól jön az még valamihez.) A csülökhúst kockára vágtam, amikor megpuhultak a babok, beletettem a levesbe, utána fűszerek; zellerlevél, lestyánlevél, borsika, kevés rántás, nokedli ez már kb. ugyanúgy, mint a kolbászos bablevesnél.

5 komment

Címkék: leves zöldség egytálétel bab sertéshús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr62193313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sultzoldparadicsom 2007.10.11. 15:31:51

a fejtett babnak már le ment a szezonja, most száraz babot lehet kapni, a zöldbab szerzonja nyár elején van, ilyenkor már csak fagyasztottat vagy esetleg másodvetést lehet kapni,

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.10.11. 15:45:54

Hát lehet, én nem nagyon értek hozzá, nekem elég volt annyi, hogy kimentem a piacra, és minden árusnál volt fejteni való bab, zöldbab is bőven, ki tudtam válogatni a legszebbet, illetve a futóbab (virágbab) tetszett a legjobban, de azt túl drágának találtam. Ez is nagyon szép méretes és friss volt. És finom.

lorien · http://lorien.blog.hu 2007.10.11. 18:02:11

Fejtett babot még én is sokat láttam termelőknél a piacon, pedig tényleg nyáron van az igazi szezonja. Bár, amilyen bolond időjárás volt az idén, már semmin nem csodálkozom ...

stirlic 2007.10.12. 06:32:02

a nokedli es a csipetke nem ugyanaz, korantsem, ne keverjuk mar ossze...

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2007.10.15. 10:56:46

stirlic, szerintem sem ugyanaz, bár nem vagyok nagy fotós, de azt reméltem, hogy a képen is látszik, hogy ez nokedli. Én a fejtettbab-levesbe nokedlit, a szárazbab-levesbe csipetkét szoktam tenni (meg a gulyásba). Ez is, mint sok minden, kajával kapcsolatos dolog, ízlés dolga.
süti beállítások módosítása