A csirke felsőcombokat kicsontoztam, bőrét lehúztam. Igen kövér csirkék lehettek, mert meglehetősen zsíros volt, ezért feldaraboltam a bőröket, és töpörtyűnek kisütöttem. A húst felvágtam kockára.
A pörkölthöz kevés füstölt szalonnát a kisütött csirkezsírral tettem a bográcsba, mikor megsült a szalonna, kockára vágott hagymát tettem hozzá, kevés sütés után vizet öntöttem bele, hogy puhuljon. Amikor elfőtt a víz, került hozzá a hasonló méretre vágott paprika, újabb sütögetés után a pirospaprika és a hús. Jól átforgattam, mikor mindenhol kivilágosodott, felaprított paradicsomot is tettem rá, aztán már csak főnie kellett, néha megkavarva, illetve rázogatva a bográcsot. (Ha lábosban főztem volna, akkor előbb rakom a paradicsomot, kicsit elfőzöm a levét, de a bogrács alatt nehezebb a tüzet föl-leszabályozni, ezért nem baj, ha egyszerre kicsit több a lé rajta, lényeg, hogy a végére jól besűrűsödjön.) A vége felé egy marék petrezselymet szórtam bele.
A köret pedig a salátán kívül most nem nokedli (galuska), hanem a változatosság – meg lustaság – kedvéért:
Puliszka
(vagy polenta, vagy egyszerűen kukoricakása)
Négy személynek 1 liter vizet felforralok 1 teáskanál sóval, kevergetve lassan beleszórok 20 dkg kukoricadarát. Folyamatosan keverve addig főzöm, míg teljesen puha lesz (kb. fél óra, de én kóstolni szoktam), addigra a vizet egészen magába szívja. Ha túl sűrűnek érzem, még egy kis forró vízzel hígítom. A végén belekeverek egy evőkanál (3 dkg) vajat.
Utolsó kommentek