Rengetegszer mondtam már, hogy a saláta milyen csodás dolog! Mindenfélét összekeverek, és melegben vagy hidegben, főfogásnak vagy csak kísérőnek, finom és változatos tud lenni.
Most a még télen készített házilag füstölt csirkemell volt az egyik főszereplő. Természetesen az ilyen – melegen füstölt – hús nem áll el ilyen sokáig, tehát ez is a mélyhűtőben volt, így nem esett baja. A füstölő készülékről már meséltem, ez a bizonyos téli füstölgetés pedig azért volt érdekes, mert előzőleg csak az erkélyen próbáltam, tehát a füst szépen, békésen elszállt a levegőbe. Ezúttal azonban nagyon hideg és szeles idő volt, féltem, hogy pillanatok alatt lehűti a ketyerét, és sohasem készül el. Tehát bevittem a konyhába, a tűzhelyre az elszívó alá. Utána azonnal le kellett mosni az elszívó rácsát, annyira intenzív füstszaga volt, de egyébként sikeres volt a művelet. Pár szelet csirkemellet és két kisebb darab lazacot (fagyasztottból, de persze már kiengedtetve) füstöltem. A halat is salátába, illetve saláta mellé tettem, nagyon jóízű lett.
Most az uborkás-joghurtos krumplisaláta jutott eszembe, ebből indultam ki, picikét átalakítva főétellé.
Újkrumplit megfőztem – úgy 2-3 centisek voltak – és lehúztam a héját. Három nagyobbacska kovászolni való uborkát a reszelő nagyobbik lyukán lereszeltem, hozzákevertem két gerezd összenyomott fokhagymát, egy nagy csokor apróra vágott snidlinget. Öntetet kevertem két-két evőkanál tejfölből és majonézből egy pohár kefirrel, az uborkára öntöttem. Belekevertem a lehűlt, félbe-negyedbe vágott krumplit.
Három füstölt csirkemell-szeletből levágtam pár vékony csíkot, a többit kicsi kockákra vágva kevertem a salátába.
Tányérokra téve a hússzeletkékkel, egy cikkekre vágott kemény tojással és paradicsommal fokoztam az összhatást látványban és ízben is.
Utolsó kommentek