HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

További fogyós téma

2010.03.31. 08:05 BeckZsu

 

Mivel nálam mindig a hús és zöldség párosítás a nyerő, ha éppen fogyni szeretnék egy kicsit, ilyenkor többnyire ennek jegyében állítom össze az étrendemet.

Mostanában volt a már többször is elkészített csirkecomb cukkinivel (tepsiben). Szintén jól bevált a hasábburgonya módra sült sárgarépa, ami most éppen csípős sült csirkeszárnyakkal került az asztalunkra.

Egyáltalán nem akarok átnyergelni, nem lesz ebből fogyókúrás blog, csak éppen követem a mindennapjaimat, ahogyan máskor is. Gondolom, mindenki, aki könnyen szed föl magára pár kiló túlsúlyt, de nem szeretné megvárni, míg abból pár tíz kiló lesz, jól ismeri a kicsit kímélős étrend trükkjeit. Én erről már többször is írtam néhány szóban, most is csak a – szerintem – lényeget ismétlem el, csak hogy ne kelljen keresgélni. Ezeket persze nem én találtam ki, hanem olvastam a számomra mérvadó szakemberek tollából: általános jelenség, hogy a fogyás iránti érdeklődés, a fogyókúra elkezdésének elhatározása rendszerint tél végén éri el a csúcspontot. Valóban, legtöbb esetben tél végére alakul ki az a néhány kg-os testtömeg többlet, amivel tavasszal, az elmúlt évben még jól álló fürdőruha felpróbálásakor történik meg a szembesülés. Ez az az egy-két kiló, amiből 10 év alatt 10–12 kg lesz. … A diétában a legfontosabb az energiabevitel csökkentése, hosszú távú kezelés során napi 1200–1500 kcal-ra.

Igaz, hogy a kalóriaszámolás eleinte elég macerás, de később már elég jól lehet tudni, hogy kb. milyen étel mennyit tartalmaz. És elég is a kb., mert nagyon jó mérce, hogy mondjuk két hét után elkezdünk fogyni vagy nem. Ha nem, csökkenteni kell, ha netán túl gyorsan, egy kicsit meg kell emelni az elfogyasztott mennyiséget.

Eredményes és tartós testsúlycsökkenést csak komplex kezeléssel lehet elérni. Ebben alapvető a diéta, de a diéta betartásához és az eredményességhez szükséges az életmód megváltoztatása is, melyet magatartás- vagy viselkedés-terápiának is szoktak nevezni. Rendkívüli fontosságú a fizikai aktivitás növelése, mert az energialeadás döntően csak ezen a módon biztosítható.

Én eredetileg valahol egy táblázatban találtam, hogy az én méretemhez kb. 1200 kcal – kilokalória, amit csak kalóriának szoktunk becézni – a megfelelő napi adag.

És itt említem meg, hogy nem feltétlenül kell a majonézt a legfőbb mumusnak tekinteni, minden attól függ, hogy mit és főleg mennyit eszünk még azonkívül.

Példaként a majonézes répasaláta virslivel egy adagjának számítása:

Sárgarépa, 150 g             60 kcal
Tejföl (12%), 90 g          135 kcal
Majonéz, 20 g                150 kcal
Virsli, 100 g                   240 kcal
Összesen                   590 kcal

És egészen természetes, hogy „egy kicsi mozgás” nélkül nem nagyon jól megy a diéta sem. Bár a fogyás leginkább csak az étrenddel érhető el, szerintem a mozgás nagyon fontos a jó közérzethez és a jó formához is – a szó minden értelmében.

Én a sok éve gyakorolt (nagyon nem szeretem azt a kifejezést, hogy „milyen sportot űzöl?") callanetics helyett különböző okokból tavaly más mozgásformára váltottam, de mindkettőt szívből tudom ajánlani minden lánynak-asszonynak. Sok szempontot kell figyelembe venni a választáshoz, lényeg, hogy valami mégis legyen, ha más nem, rendszeres séta, gyaloglás. (Nem is beszélve örök kedvencemről, az úszásról, amit jó szívvel ajánlanék mindenkinek, nemtől és kortól függetlenül.)

Szólj hozzá!

Címkék: csirke személyes zöldség kímélős

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr871882100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása