HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Citromos sült csirkecomb

2019.08.30. 10:06 BeckZsu

citrcsrizs1.jpg

Olyan ebédet akartam készíteni a vendégeknek, amihez nem kell az utolsó pillanatig a tűzhely körül ugrálni, nem terjeng olaj- vagy zsírszag a lakásban, tehát a frissen sültek kizárva. És az is jó, ha előző nap elő lehet készíteni, de frissen befejezni. És persze legyen finom, legalább kissé nem mindennapi, hiszen születésnapi ebédnek készült.

Végül ez a görögös ízesítésű, citromos csirke lett a választás, rizzsel, mert az szerintem jól illik hozzá.

Csirke felsőcombokat vettem hozzá – 12 darabot. A kényelmesebb fogyasztás céljából kicsontoztam, de a bőrét rajta hagytam, úgy nem szárad ki, finomabb is. Egy citrom (fogyasztásra alkalmas héjúként árulták, de azért alaposan megmostam) héját lereszeltem, a levét kifacsartam. Ebbe kevertem három evőkanál görög fűszerkeveréket, ami só, koriander, bazsalikom, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, oregánó, rozmaring és cayenne-bors keveréke. Még tettem bele egy kis sót, mert már használtam ezt a keveréket, és tudom, hogy szinte nem is érezni benne a sót. Még a saját ízlésem szerint egy kevés gyömbért és szegfűszeget is. Mindezt jól összekevertem még extra szűz – véletlenül éppen görög – olívaolajjal is.

A csirkecombokat jó alaposan beleforgattam, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap bőrrel lefelé belefektettem őket egy fedeles tepsibe, és először lefedve, légkeveréses módban, 150 fokra bekapcsolt sütőbe raktam. Kb. félóra után levettem a fedőt, és alsó-felső sütés módban, 180 fokra tettem vissza a tepsit.

Közben két pohárnyi basmati rizst alaposan megmostam, és másfélszeres mennyiségű vízben, megsózva, kevés olajjal megfőztem. „Normálisan” kétszeres vízben fő tökéletesre, most éppen nem akartam egészen készre.

Amikor a csirkét már puhának találtam, még volt a levéből alatta bőségesen. Ekkor kivettem a húsokat, a lébe kevertem a rizst. A tetejére, bőrrel felfelé fektettem a húsdarabokat.

Eddig készítettem elő az ételt előző nap, aztán lefedve a hűtőbe tettem.

Másnap, amikor kivettem, először hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. Egy citromot, a két vége nélkül, szép vékonyra, félkarikákra vágtam, elhelyeztem a húsdarabok között, utána tettem a sütőbe, nyitva, 180 fokra. Amikor a csirkedarabok bőre szépen megpirult, kész volt.

Mellé – mert szeretjük – készítettem egy jó nagy adag görög salátát is. Uborka, lila hagyma, paradicsom, fekete olajbogyó, feta sajt keverékéből, és kínáltam hozzá egy kis öntetet, amiben csak citromlé, olívaolaj és egy kis oregánó volt.

Szólj hozzá!

Címkék: saláta olajbogyó rizs csirkecomb fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr915031760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása