Ezt az adagot még tavaly csináltam, de nem sok maradt, pedig három adagot tettem el belőle. Remélem, idén is eljön az az időszak, amikor kicsikét olcsóbb a kápia, akkor itt az ideje a továbbiaknak, nemcsak ilyen készül akkor, hanem például „vitapric”, sült paprika, adzsika is.
Egy adag, amit szerintem érdemes egyszerre elkészíteni (hogy ne legyen annyira megterhelő, hogy elmenjen a kedvem az egésztől), 3 kg kápia paprika. Ezt úgy készítem elő, hogy alapos mosás után először hosszában kettévágom a paprikákat, kivágom a csumáját, eltávolítom belőle a magokat. Utána a méretétől függően negyedbe vagy kisebbre vágom, aztán keresztben nem túl vékony, kb. 1 cm-es csíkokra.
Felaprítok – késsel, nem fokhagymanyomóval – 3 kisebb fej fokhagymát.
Egy csokor kaprot jól megmosok, papírtörlővel megszárítgatom, aztán felaprítom, nem baj, ha szára is kerül bele.
Egy lábosba kimérek 250 ml étolajat (én ehhez nem szűz, hanem a többféle néven nevezett, finomított olívaolajat vettem), fél liter (500 ml) 10%-os ecetet. Belekeverek 3 evőkanál sót és kell még hozzá egy pohárnyi cukor, ami helyett én édesítőt használtam.
Ezt a keveréket felforraltam, és lassú forrás mellett kisebb adagonként – egyszerre kb. két merőkanálnyi – beletettem a paprikát. Visszaforrás után 3 percig főztem, aztán szűrőkanállal kiszedtem, rétegenként tettem az előkészített, tiszta (steril) üvegekbe. Minden rétegre szórtam a kaporból és a fokhagymából. Jól lenyomkodtam, hogy elég szorosan legyen az üvegben.
Amikor megteltek az üvegek, ráöntöttem a levet, műanyag leszorítót is tettem a tetejére, hogy biztosan ellepje a folyadék a paprikát, lezártam, és száraz dunsztba tettem; pokrócba csomagoltam. Így hagytam kihűlni.
Ebből a mennyiségből 4-5 üveggel lett.
Utolsó kommentek