HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Pulykamell diós bundában sütve

2015.01.23. 08:24 BeckZsu

csmdiobun2.jpgcsmdiobun1.jpgcsmdiobun3.jpgTöbbször paníroztam már húst dióval, a szokott módszert követve; liszt, tojás, majd a morzsa helyett dióba forgatva. Volt, hogy a dióhoz nem kevertem semmit, volt, hogy morzsával vagy sajttal vegyítettem. A csak diós panír egy kicsit vastagabb volt, de mindegyik bevált. Most mégis újra kicsit másfélét akartam, csak a dió volt tervben.

Biztosan írtam már, hogy nálunk a víkendház kertjében olyan dió terem, ami kicsi, kemény, nagyon nehéz megtörni és kibányászni a héjából – de a mienk. És ha már törtünk egy jó adagot, azonnal akartam valamit csinálni belőle, nem süteményt.

Az előkészített hús ismét „pulykamell-darabkák” volt, persze nem szabályos, de kb. 5×5 centisek. Ideális méret ahhoz, hogy palacsintatésztába mártogatva süssem meg. A tésztához összekevertem egy tojást, két-két evőkanál búza rétes- és kukoricalisztet, négy kanál darált diót. Sót, fehérborsot és fokhagymaport is kevertem bele annyi tejjel, hogy elég sűrű, nehezen folyós tészta legyen. Beleraktam egyszerre az összes húst – kb. 25 dkg volt, ez kettőnknek elég is, mint kiderült, két napra –, jól átforgattam, rövid ideig félre is tettem, hogy az ízek át tudják járni a húst.

Közben egy fagyasztott zöldségkeveréket – wok zöldségnek hívták, sárgarépa, bébikukorica, brokkoli és vízigesztenye volt benne – serpenyőben, kevés zsiradékkal föltettem párolódni.

A húst most pálmazsírban sütöttem, amiről nekem jó tapasztalataim vannak, az ellentmondó vélemények ellenére, például, hogy nem szív a bunda magába olyan sokat, és nem lesz annyira büdös tőle a lakás.

Villával emeltem ki a masszából a húsdarabkákat, hogy a fölösleges tészta le tudjon csurogni, úgy tettem a zsírba. Mivel pulykahúsról van szó, minden oldalán csak rövid ideig kell sütni, ki ne száradjon. A dió miatt kicsit becsapós lehet, könnyebben sötétebbé válik a színe, mint a sima palacsintatésztáé, először beleszúrtam egy tűvel, amikor már csak egy pici átlátszó lé buggyan ki belőle, akkor jó. A további daraboknál már könnyebben eldöntöttem a színéről, hogy mikor van készen. És mivel ez elég hamar ment, nem raktam túl sok darabot be egyszerre, nehogy ne tudjam elég gyorsan kikapkodni.

Az egész ebédet (a diótörést-darálást persze nem számítva) gyorsabb volt elkészíteni, mint leírni... Jól lehetett érezni a dió ízét, de nem túlságosan töményen. Pont jó.

Szólj hozzá!

Címkék: dió zöldség pulykamell rántott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr427100225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása