Kelkáposztát negyedbe, majd keresztben csíkokra vágok. Egy-egy nagyobbacska sárga- és fehérrépát felkockázok. Füstölt szalonnát picire vágok.
A szalonnát lábosban megpirítom, ha keményebb fajta, vízzel egy ideig főzöm, aztán sütöm csak zsírjára. Ráteszem a zöldségeket, addig pirítgatom, amíg kis színt kap. Megszórom liszttel, átkeverem, egy kanál pirospaprikát is rászórok, utána lassanként vízzel fölengedem. (Legjobb, ha van füstölt hús leve – én gyakran teszek a fagyasztóba – a víz egy része abból van. Ha nincs, legyen egy kicsit több a szalonna.) Amikor felforr, beleteszem a kelkáposztát. Virslit – természetesen frankfurti – kb. egy centis karikára vágok, hozzáteszem. Amikor a káposzta puha, kész a leves.
Szoktak beletenni krumplit is. Ha kicsit táplálóbbra szeretném, a zöldség után adom hozzá a kicsi kockára vágott egy-két darab krumplit.
(A kelkáposztát is lehet fagyasztani, felcsíkozva egy percig blansírozni (forralni), leszűrni, kihűtve zacskóba tenni, főzeléknek, rakottnak meg persze levesnek is alkalmas, így ez egy nagyon gyors ebéd lehet.)
Utolsó kommentek