HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Zöldborsóleves

2007.06.19. 10:24 BeckZsu

Fél kiló gyenge zöldborsó, persze felöltözve annyi, egy csomag új zöldség; sárga- és fehérrépa. Nekem persze valami húsféle is kell hozzá, ebben az esetben szintén a fagyasztóhoz fordultam, volt benne csirketörmelék. Ezt én úgy állítom elő, hogy veszek egész csirkemellet, kicsontozom, és a csontokat megfőzöm, majd lekapirgálom róla a kis húst, befagyasztom, és ilyesmi levesekhez fölhasználom.

Szóval a kihámozott borsót és a karikára-kockára vágott zöldséget egy pici olajon pirítgatom, amikor már szép színe van – ilyenkor ez az új zöldség és borsó tulajdonképpen már puha is – ráöntök kb. 1 liter vizet, megsózom, fölforralom. Ha szép a borsó héja, abból is teszek bele néhányat, miután a belső hártyáját lehúztam, és ha hozzájutok egy pár szál új fokhagyma zöldjéhez, azt is.

Én rántás helyett egy kis vizes habarással sűrítem úgy, hogy egy tálkába teszek egy mokkáskanálnyi olajat (csak azért, mert a paprika színe abban oldódik ki szépen), abba keverek egy kis pirospaprikát, majd egy teáskanálnyi lisztet. Ezt fölengedem a levesből kivett forró lével apránként, hogy csomós ne legyen, majd bele a levesbe.

Ahhoz, hogy ez komplett étel legyen, galuskát (nokedlit) is teszek bele. Ehhez felütök egy tojást az előbb használt tálkába, hozzákeverek lisztet, kis sót és felvágott petrezselymet. Annyi liszt kell, hogy összeálljon, de ne kemény, hanem pacsmagos legyen. Még ennél is jobb, ha lisztből és grízből (dara) vegyesen keverem a galuskát. Így egy kicsit lágyabbra veszem a tésztáját, és nem árt állni hagyni, hogy a gríz be tudja szívni a nedvességet. Egy picit keményebb, rugalmasabb lesz így, mint a sima lisztes.  Aztán kiskanállal bele kell szaggatni a levesbe: egy vágás a masszából a kanál hegyével, oldalával, bedugni a levesbe ..., amíg el nem fogy. Petrezselyemmel megszórjuk, elzárjuk, megesszük.
Későbbi bejegyzés is van, fotóval.

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldség

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr15101562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása