HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Tavaszi-nyári gezemiceleves

2009.05.26. 19:20 BeckZsu

Ha már leves, akkor ilyet, illetve ilyen jellegűt főzök a leggyakrabban. Annak ellenére, hogy mindig hasonló, mégis mindig más, attól függően, hogy milyen zöldségből készül. A nálunk használatos elnevezéséről már elmélkedtem, egyet kifelejtettem, ismerek olyat, aki az ilyesmit kertlevesnek hívja. De ez a név csak akkor jogos, ha valakinek valóban elég sokféle zöldsége van a kertben, tehát kimegy, összeszed ezt-azt, majd főz belőle egy jó kis vegyes levest. Ennél jobb nincs is, de hát mi marad annak, akinek nincs kertje? Ilyenkor inkább a piac vagy ha arra éppen nincs mód, idő, akkor a zöldséges.

Most, hogy ott voltak a csirkecsontok, zöldborsólevest terveztem belőle. Az első zöldségesnél nem volt borsó. Nagyon szép csomag zöldség; sárga- és fehérrépa volt, vettem még mellé egy karalábét is, amikor ilyen szép friss, abból is jó a leves. De tovább kellett vásárolni, mert az első helyen újkrumpli sem volt, a másodiknál volt egy kevés borsó is, így az sem maradt ki.

Ilyen friss, gyenge zöldségből nem úgy főzöm, mint a fagyasztottból, hanem a répákat, karalábét kockára vágtam, kevés olajon átpirítottam, hozzátettem a borsót, mindegyik nagyon hamar már puhulni is kezdett. Közben a csirkehátat, csontokat elkezdtem főzni, szokás szerint amikor felforrt, az első levét leöntöttem, új, tiszta, sós vízben puhára főztem. A zöldséget megszórtam egy kanál liszttel, kiskanál pirospaprikával, aztán a csontlével felengedtem, a csontokat is beletettem. (Mi szeretjük lerágcsálni.)

Egy tojásból, grízzel és liszttel vegyesen, petrezselymet és egy kis lestyánt belekeverve nokedlitésztát kevertem, kiskanállal beleszaggattam a levesbe. Végül az egészet megszórtam elég sok petrezselyemmel, kevesebb lestyánnal (az bőven terem a kiskertben).

Elgondolkoztam, hogy használom – én is, más is – ezt a szót, hogy gezemice, de vajon honnan ered? Én úgy tudom, hogy vegyes zöldséget jelent, csalamádét is hallottam már így nevezni. Talán a német Gemüse szóból? Ki tudja pontosabban, hogy így van-e?

5 komment

Címkék: leves zöldség

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr621145376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyafkamacska 2009.05.26. 20:42:50

Ezt a fajta levest már a nagymamám is gezemice levesnek hívta. Az első marék borsó ilyenbe került. A hüvelyt is belefőztük. Azóta se sikerült azt az ízt elérnem.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2009.05.27. 07:27:26

Sajnos azt hiszem, ez mindenkinél így van, hogy nem tudjuk elérni a nagymama főztjének ízét ... abban talán valami más is volt ...
A borsóhüvelyt én is beleteszem, ha szép. A belső hártyát lehúzva nyersen is eszem :)

Grzegorz 2009.05.27. 15:36:28

Amíg ilyen zsenge a borsó,a héját(megszabadítva a csumájától) ,kifőzöm és a levét a leveshez adom.

eszkimoo76 · http://eszkimoo.freeblog.hu/ 2009.05.28. 07:30:32

Nekem a gezemice szóról rögtön az a versike jutott eszembe, hohy "süt a pék, süt a pék gezemice lángost" :))
Egyébknét olvasom a neten, hogy régi étkezések leírásánál a savanyúságként felszolgált "csalamádé" neve. (Egyes esetekben a ragut és általában a vágott zöldsalátát is ezzel a szóval jelölték.)

Máris gyűjtögetem a hétvégére ehhez a hozzávalókat! Na sajna nem a kerttből de a piacon is megkapjuk kis öreg néniktől akik gondosan termesztették :)
süti beállítások módosítása