Szívesen nézegetek-olvasgatok régi könyveket (újakat is), az ilyeneket különösen. Sokat meg lehet tudni arról a korról, pusztán abból, hogy milyen háztartás-vezetési és főzési tanácsokat adtak az akkori háziasszonyoknak. Ez a füzetke „Az újság” című újság ingyenes mellékleteként jutott el a háztartásokba, bár kiadási évszám nincs rajta, az egyik benne lévő hirdetésből lehet tudni, hogy az 1930-as évek vége felé készült – hirdetés van benne jócskán.
Van benne sok érdekes, sok, ma már megmosolyogtató dolog is, de van, ami mindig aktuális. Befőzéssel kezdődik, aztán gyümölcsös és zöldséges receptek, fogyókúrák. Ezután áttér a takarítás, folttisztítás, asztalterítés fontos kérdéseire. A következő fejezetben a napi munkabeosztásról esik szó, attól függően, hogy hány alkalmazott van a háznál. Olyan lehetőség nem kerül szóba, hogy netán egy sincs. A főzés, vendéglátás, vásárlás, pénzbeosztás és még egy kis test- és szépségápolás is ehhez a fejezethez tartozik.
Egy kis részlet: ... Ma csak az a jó háziasszony, aki a legkevesebből, rövid idő alatt, kevés pénzből, kevés fáradsággal tud rendes háztartást, kitűnő konyhát vezetni. ... A frissen készült ételnek megvan mindig az a hatása, hogy szívesen fogyasztják. Az étrendek legyenek nagyon is változatosak és könnyen emészthetők. A túlzottan zsíros, nehéz ételek elfogyasztása rendszerint kedvezőtlen következményekkel jár az egészségre nézve, tehát ügyelnünk kell arra, hogy ne csak táplálkozzunk, hanem egészségünkre is ügyeljünk. ... Természetesen, mint minden egyébhez, ehhez is türelem kell.
Hát nem remek?
Utolsó kommentek