Elég ritkán főzök marhahúst, ennek több oka is van, az egyik, hogy félek, nem eléggé értek hozzá. Most is, amikor elterveztem ezt az ételt, nem tudtam előre kitalálni, hogy milyen marhaalkatrész is kellene, csak annyit, hogy valami olyasmi, mint a pörkölthöz. Aztán amikor a boltban nézegettem, úgy döntöttem, hogy a nyak szimpatikusan néz ki, átszőve némi zsírral, de nem túlzottan, így hát azt vettem. 70 dkg volt, ami vagy négyszemélyes, vagy nekünk legalább kétnapi adag.
A húst nagyobb kockára vágtam, kb. 3 cm-es darabokra. Három közepes fej hagymát és három gerezd fokhagymát felaprítottam, két sárgarépát durvára reszeltem.
A hagymát olajon a répával együtt megpároltam, rátettem a fokhagymát, majd a húst, egy kicsit pirítottam. Megsóztam, felöntöttem nem túl sok vízzel, és főztem, főztem, főztem. Sokáig. Természetesen időről időre pótoltam az elfőtt levet, de úgy, hogy közben többször hagytam elfogyni róla. Amikor a hús végre puhának mutatkozott (aki nem szereti a húst gyümölccsel, itt abbahagyhatja, akkor is finom), beletettem 15 dkg aszalt szilvát, amiket darabonként négybe vágtam. Rászórtam egy kis fehérborsot és egy teáskanál fahéjat. Még 15 percig lassan forraltam. Egyszerű párolt rizzsel tálaltam, hogy jól érvényesüljön a húsos ragu íze.
Utolsó kommentek