Nemrégiben lilafüge föltette a kérdést, hogy ki mit eszik, amikor nem „rendesen”. Ez bárkivel előfordulhat, szerintem is jó ötlet megosztani a „semmi különös” ételek ötleteit is. Többször mondtam már, hogy ilyenkor és a mélyhűtőhöz fordulok tanácsért, persze ahhoz, hogy onnan gazdálkodjak, először bele is kell pakolni valami erre alkalmasat. Például félkész vegyes zöldséget. Meg hústörmeléket, amit a csirkemell kicsontozásakor megfőzött csontokról lekapirgáltam. És ha még abból az alapléből is van még, ami ugyanakkor keletkezett, akkor már meg is van minden egy gyors leveshez.
A kockára vágott sárga- és fehérrépát (meg ami még adódik) általában úgy fagyasztom, hogy vegyes levest főzök, amihez lepirítom a zöldséget, az éppen szükséges mennyiség kétszeresét, majd a felét kiveszem, és kihűtés után a fagyasztóba teszem. Így nem kétszeres munka, elővenni pedig persze semmiség. Most éppen még gomba is volt közte.
Alaplében, vagy ha nincs, vízben főzöm a zöldséget (aki nem bírja, ne figyeljen, én bizony akkor beleteszek egy leveskockát), kicsivel később valamennyi csirketörmeléket. Ettől kezdve lehet variálni, akár további zöldségfélével, rántással, habarással, galuskával.
Most a „lájtos” változat volt soron, semmi sűrítés, elég sok volt az alapanyag magában is. Mikor úgy láttam, hogy minden eléggé puha (ez elég hamar bekövetkezik, tekintve, hogy minden már félig főtt), beledobtam még egy (héjastól) felkockázott cukkinit, és egy kis marék eperlevél-tésztát, a tetejére pedig petrezselymet szórtam. Ezzel még kb. 5 perc főzés elég, nehogy a cukkini szétfőjön.
Utolsó kommentek