HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Majonézes rakott hal – VKF XII.

2008.01.21. 10:16 BeckZsu

Ez régi és jól bevált receptem, bár változtatgatok rajta (az eredetijét Moszkvában, egy litván lánytól tanultam). Azért éppen ezt választottam most, mert gyakorlatilag bármilyen halfiléből elkészíthető, ezért mindenki számára elérhető, így akartam megmutatni, hogy nagyon pártolom azt a törekvést, hogy együnk több halat.

Amit szinte mindig és mindenhol lehet kapni mostanság, az a hekkfilé (nem tudom, eldöntötte-e már valaki, hogy kell írni). Sajnos legtöbbször papírvékony szeletkéket árulnak, amik még szét is esnek, mire kienged.

Én úgy szoktam, hogy jól megtapogatom a zacskóban (többnyire szerencsére látható is), és ha vastagabbnak tűnik, akkor veszek, függetlenül attól, hogy mikor készítem el, úgyis fagyott, megvárja a fagyasztóban.

Most egészen tűrhető darabok voltak. Előző este kitettem, hogy kiengedje magából a sok vizet – volt benne bőven –, így a fagyottan ¾ kg halból kb. 40 dkg lett, mire leöntöttem a vizet, és még finoman ki is nyomkodtam belőle.

60 dkg kisebb krumplit héjában, sós vízben megfőztem, meghámoztam. 4 nagyobb fej hagymát félbe, majd vastagabb szeletekre vágtam, kb. 35 dkg gombát megmostam, és szintén vastagra szeleteltem. A hagymát kevés olaj és vaj keveréken kissé megpirítottam, hozzátettem a gombát, szintén megpirítottam, amikor semmi leve nem maradt, kicsit megsóztam. Kiszedtem, ugyanabban a serpenyőben mindkét oldalukon hirtelen megsütöttem a haldarabokat, csak éppen, hogy egy kis kérge legyen.

Tűzálló tálat majonézzel kikentem, belekarikáztam a krumplit, megsóztam, ráterítettem a hagyma-gomba keveréket, a tetejére fektettem a haldarabokat, sóztam, kis borsot tekertem rá. Kb. 2 dl majonézzel bekentem (úgy igazgattam, hogy mindenfelé be-becsorogjon), először 170°-ra tettem a sütőbe, amikor már jól rotyogott, maximumra tettem, amíg a teteje szép piroskás színű lett.

 

Megjegyzés:
1. gombával most először próbáltam, eddig ugyanígy, de gomba nélkül csináltam, így is, úgy is jó.
2. az eredeti recept szerint nyersen kell összerakni az alkotórészeket, úgy is csináltam többször, akkor először le kell fedni az edényt a sütőben, míg a krumpli megpuhul. Úgy is jó, de ízesebbnek találtam az előre sütött-főzött változatot.

3. bár valóban bármilyen halból jó, az is előfordult, hogy szinte törmeléket raktam bele, de jó vastag rétegben, azért a legjobb, amit ettem, tőkehalból készült.

Szólj hozzá!

Címkék: hal egytálétel rakott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr64305502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása