Nagyon megörültem, amikor Cserkénél megláttam az almaszalámit, azért is, mert kedvelem a nem sütős édességeket, másrészt azért, mert jó ötletnek tűnt, hogy felhasználjam a néhány üvegnyi reszelt almám egyikét. Nekem is volt egy receptem, ami kissé más, mit az övé, de a lényeg azonos.
25 dkg alma, 25 dkg cukor (ez a recept, de szerintem 15-20 dkg cukor bőven elég), 3 dkg vaj keverékét addig pároljuk, míg az alma szétfő. Aztán beleteszünk 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanál kakaót. Addig főzzük, míg egészen sűrű lesz.
A receptem szerint kristálycukorra halmozzuk egy csíkban, majd kihűlés után hengert formálunk belőle. Megkóstoltam, úgy éreztem, hogy több cukrot már nem bírok el, ezért kekszmorzsába forgattam. Most még szikkad egy-két napig, a próbaképpen levágott szeletek még eléggé formátlanok.
Utolsó kommentek