A múltkor két egész csirkét vettem, olyat, amihez állítólag belsőség is volt csomagolva (ez volt ráírva), az egyikben volt egy máj és egy zúza, a másikban ezeken kívül egy szív is. De mivel akkor csak a mellét és combját használtam föl, megmaradt a háta, szárnya is. Úgy döntöttem, hogy nem ragulevesnek, hanem húslevesszerűen főzöm meg.
Hideg vízben föltettem a máj kivételével a húsféléket főni, amikor felforrt, és a tetején összegyűlt a sok csúnya hab, leöntöttem, tiszta vízben újra kezdtem. Közben megtisztítottam a zöldségeket; 3-3 sárga- és fehérrépát, negyed karalábét és zellert, egy kis fej hagymát, két gerezd fokhagymát, megmostam 6 kis darab gombát. Ahogy felforrt a víz, ezeket beletettem, mikor újra felforrt, megsóztam, belereszeltem egy kis szerecsendiót és gyömbért, lassú tűzön hagytam főni. Mikor már minden puhulni kezdett, beletettem a két májból egy-egy szebb darabot és egy szelet kelkáposztát.
Töltelék mint levesbetét
Ezt a módszert néhány évvel ezelőtt Zemplénben, Regécen tanultam valakitől. Én a knédlire gondolva arra tippelek, hogy szlovák eredetű. Az nem lényeges, hogy ő pontosan hogyan csinálta a tölteléket, bármilyen lehet, amit pl. egy csirke megtöltéséhez alkalmaznánk.
Én először egy pici hagymát kevés olajon megpirítottam, hozzátettem felvagdalt gombát – ilyenkor nem sózom, hogy minél kevesebb levet engedjen –, azt is pirítottam, majd belekevertem a csirkemájból megmaradt részeket apróra vágva. Egy tejes vízbe beáztatott zsemlét ki- és összenyomogattam, beletettem a gombás-májas keveréket, megsóztam, kevés borsot, majoránnát, több petrezselymet és egy egész tojást gyúrtam bele.
Fóliát kiterítettem, ráhalmoztam a tölteléket, és vastagkolbász méretű gurigát csináltam belőle, a két végét jól összetekertem. Igazság szerint ezt a levesben kellene megfőzni, de nem akartam túlhígítani, ezért külön lábosban, leveskockával ízesített vízben főztem alacsony fokozaton, párszor megforgatva kb. 15 percig.
Tálalásnál legörgettem róla a fóliát, szeleteket vágtam belőle a tányérra.
Utolsó kommentek