Többször ajánlottam már a sárgarépát, hiszen sokféleképpen elkészíthető – ha talán nem is annyira, mint a káposzta – és olcsó, egészséges, jó. Mostanában olyanokat, akkorákat lehet venni a piacon, hogy egészen elképesztő.
(Tegnap vettem két csomag vegyes zöldséget, miután megtisztítottam, feldaraboltam a sárgarépát, lemértem, éppen egy kiló volt. A fehérrépa sem volt csúnya, csak kevés, vagyis egyáltalán nem arányosan volt összerakva a vegyes csomag.)
Azt is emlegettem már, hogy szeretek mindenféle rakott ételt, rakosgatok is, sokfélét, sokféleképpen. És azt is szeretem, ha van tartalék a fagyaszóban. Hát ez az ebéd eszerint állt össze. A mélyhűtőből elővettem egy dobozka (tehát nem valami nagy adag) pörköltnek elkészített, rizzsel összekevert darált húst. Bő fél kiló megtisztított sárgarépát kis hasábokra, julienne-re vágtam/gyalultam. Serpenyőben kevés olajon pirítottam, pároltam, több részletben, de egyszerre csak nagyon pici vizet adogatva hozzá, amíg megpuhult.
Aztán egy jénai tál aljára terítettem a fele répát, rá a rizses darált pörköltet, rá a többi répát. (Több réteg most nem telt ki belőle, kétszemélyes adag.) A tetejére tejfölt kentem, a sütőben átsütöttem. Nekünk nagyon ízlett. Talán másnak is megtetszik az ötlet.
Utolsó kommentek