... és hogy ezt kihasználjuk, mi is sütöttünk a kerti tűzön. Nagyon egyszerűt, viszonylag gyorsat, grillezett csirkecombot, padlizsánt és cukkinit.
Kicsontozott csirkecombokat befűszereztem; kész grill fűszerkeverékhez tettem még fokhagymát, majoránnát, csipet fahéjat, kevés olajjal összekevertem, hogy paszta állagú legyen, ezzel még este bekentem a húsokat, másnapig a hűtőben hagytam.
Mivel olyan tűzrakó helyünk van, ahol nem faszénnel, hanem igazi fával tüzelünk, az a tapasztalatom, hogy ha közvetlenül a rácsra teszem a húst, a lecsöpögő zsírtól újra meg újra fellángol a tűz, és így a hús külseje megég, mielőtt még belül átsült volna. Ezért az eldobható alumínium grilltálcákat használtam, amivel még a kormos mosogatást is megspóroltam.
Az egyik tálcára fektettem a húst, először bőrös felével lefelé, közé pedig két nagy fej darabokra vágott lila hagymát.
A másik tálcára került a köretnek való: egy szép méretes padlizsán és két cukkini. Én a padlizsánt meg szoktam hámozni, a gyenge cukkinit nem. Mindkettőt hasábokra vágtam, megszórtam szárított zöldfűszerekből álló (nem sós) keverékkel, és kevés olajjal átforgattam.
A húst néhányszor megfordítottam, a zöldségeket is próbáltam átkeverni, először eléggé púpozva voltak a tálcán, de ahogy sült és összeesett kicsit, már kezelhetőbbé vált. Akkor sóztam meg, amikor már majdnem kész volt.
Mivel lassú tűzön, parázson sütöttük, kb. egy óra kellett, hogy elkészüljön, de az eredmény megérte a ráfordított időt, és szerencsére minden egyszerre lett kész.
Utolsó kommentek