Egy szóval sem mondom, hogy lábosban nem lehet jó pörköltöt főzni. Persze, hogy lehet. De a bográcsban kap még valami olyan plusz ízt, ami semmi mással nem utánozható. A felszálló füst, a fa illata, talán még egy kis pernye is belekerül, talán oda is kap kicsit a bogrács aljára (ha nagyon, akkor már baj van), ez mind hozzáteszi a maga zamatát. És ezt mi nagyon szeretjük.
Vége felé jár a nyár, ki tudja, lesz-e még az idén alkalom, mindenesetre kihasználtuk a hétvégét egy kis bográcsozásra, kissé megkésett születésnapi ebédre a páromnak. A menüt ezúttal ő választotta. A csirkepörkölt mellé pedig tojásos nokedlit – ilyet még nem evett, csak hallott róla, ki kell próbálni. (Így volt valamelyik évben túrós csusza a pörkölt mellé.)
Szerintem akkor jó ez a pörkölt, ha csontos, bőrös darabok vannak benne, attól sűrűbb, ízesebb. Leggyakrabban egész csirkéből szoktam, annak ellenére, hogy én nem szeretem a főtt bőrt. Persze ahol most vásároltam, nem volt egész, így aztán vettem combot, egész mellet, szárnyat.
Aztán már minden a szokásos. Kevés szalonnával kezdtem, azt kisütöttem, rá jó bőven hagymát, de hogy semmiképpen ne süljön, piruljon, párszor kevés vízzel fölengedtem, míg megpuhult. (Több szalonnát, zsiradékot nem akartam, mert a csirkéből kifővő zsírral együtt már sok lett volna a végére.) Aztán egy-egy felkockázott fehér, illetve zöld, csípős paprika – én még két gerezd fokhagymát is teszek hozzá – utána pirospaprika, arra a hús. Ilyenkor kell nagyon vigyázni, mert az a jó, ha kicsit a húsdarabok átpirulnak, de azért ne égjen le. Aztán pár darab paradicsom, sózás, és most még hozzátettem a lecsóbefőzésből maradt kb. két kanálnyit is. Ezután fedő alatt főztük, a tüzet szétkotorva, mérsékelve, néha megmozgatva a bográcsot, szükség esetén egy kis vizet öntve alá. A vége felé még egy kis petrezselymet is tettem bele.
Igaz, hogy „sikerült” egy kicsit túlfőzni, a csontokat ki lehetett húzni a húsból – már amelyik nem jött ki magától – de az ízében semmi hiba nem volt. És a tojásos nokedlival is illettek egymáshoz.
Utolsó kommentek