HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Csirkepörkölt bográcsban

2008.09.10. 08:58 BeckZsu

Egy szóval sem mondom, hogy lábosban nem lehet jó pörköltöt főzni. Persze, hogy lehet. De a bográcsban kap még valami olyan plusz ízt, ami semmi mással nem utánozható. A felszálló füst, a fa illata, talán még egy kis pernye is belekerül, talán oda is kap kicsit a bogrács aljára (ha nagyon, akkor már baj van), ez mind hozzáteszi a maga zamatát. És ezt mi nagyon szeretjük.

Vége felé jár a nyár, ki tudja, lesz-e még az idén alkalom, mindenesetre kihasználtuk a hétvégét egy kis bográcsozásra, kissé megkésett születésnapi ebédre a páromnak. A menüt ezúttal ő választotta. A csirkepörkölt mellé pedig tojásos nokedlit – ilyet még nem evett, csak hallott róla, ki kell próbálni. (Így volt valamelyik évben túrós csusza a pörkölt mellé.)

Szerintem akkor jó ez a pörkölt, ha csontos, bőrös darabok vannak benne, attól sűrűbb, ízesebb. Leggyakrabban egész csirkéből szoktam, annak ellenére, hogy én nem szeretem a főtt bőrt. Persze ahol most vásároltam, nem volt egész, így aztán vettem combot, egész mellet, szárnyat.

Aztán már minden a szokásos. Kevés szalonnával kezdtem, azt kisütöttem, rá jó bőven hagymát, de hogy semmiképpen ne süljön, piruljon, párszor kevés vízzel fölengedtem, míg megpuhult. (Több szalonnát, zsiradékot nem akartam, mert a csirkéből kifővő zsírral együtt már sok lett volna a végére.) Aztán egy-egy felkockázott fehér, illetve zöld, csípős paprika – én még két gerezd fokhagymát is teszek hozzá – utána pirospaprika, arra a hús. Ilyenkor kell nagyon vigyázni, mert az a jó, ha kicsit a húsdarabok átpirulnak, de azért ne égjen le. Aztán pár darab paradicsom, sózás, és most még hozzátettem a lecsóbefőzésből maradt kb. két kanálnyit is. Ezután fedő alatt főztük, a tüzet szétkotorva, mérsékelve, néha megmozgatva a bográcsot, szükség esetén egy kis vizet öntve alá. A vége felé még egy kis petrezselymet is tettem bele.

Igaz, hogy „sikerült” egy kicsit túlfőzni, a csontokat ki lehetett húzni a húsból – már amelyik nem jött ki magától – de az ízében semmi hiba nem volt. És a tojásos nokedlival is illettek egymáshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: csirke pörkölt

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr93656679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása