HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Csirketöpörtyű

2008.07.25. 07:43 BeckZsu

Ez persze nem egészen olyan, mint a libatöpörtyű, de finom. Gyakran előfordul, hogy csirkecombot vagy -mellet kicsontozok és lehúzom a bőrét is. Ha elég jól néz ki, zsírosabb, gusztusos, akkor ez készül belőle; pontosan ugyanúgy, mint a libatöpörtyű.(Ha egyszerre csak kisebb mennyiség keletkezik, akkor a mélyhűtőben szoktam összegyűjteni, amíg annyi nem lesz, hogy már érdemes vele foglalkozni.)

A bőrt felvágom kb. 3 centis darabokra, lábosba teszem, leöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Beleteszek pár gerezd feldarabolt fokhagymát is – én a libatöpörtyűhöz is teszek, de persze ez elhagyható, ha valaki nem annyira szereti. Fedő alatt kezdem főzni, lassú tűzön, hogy éppen csak rotyogjon. Időnként megkeverem, hogy ne ragadjon le. Amikor olyan puha, hogy a fakanállal könnyen el lehet vágni, leveszem a fedőt, feljebb csavarom a lángot (fokozatot). A víz kisül belőle, akkor már nem rotyog, hanem serceg. Továbbra is néha megkeverve aranybarnára sütöm. Amikor jónak látom, elzárom a tűzhelyet, és a fedőt csak egy kis nyílással fölötte (és magam előtt) tartva, beleöntök egy kiskanál hideg vizet, azonnal lefedem. Ezt óvatosan és gyorsan kell, mert különben kispriccel a forró zsír. Ettől lesz egészen puha és porhanyós.

Leszűröm: vagy szűrőn keresztül leöntöm róla a zsírt vagy inkább szűrőkanállal kiszedem, hogy aztán majd a kihűlt zsírt egy dobozba tegyem. Főzéshez nagyon jól fel lehet használni.

A töpörtyűt pedig megsózva, kenyérrel jóízűen megesszük, illetve mi akár kenyér nélkül is szoktuk csipegetni, ahányszor arra járunk, hiszen olyan jól kisül, hogy nem túl zsíros.

9 komment

Címkék: csirke hidegkaja büféasztalra

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr46584735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jim 2008.07.25. 09:07:45

Ó istenem, régi emlékek, Anyu legyilkolt pár tyúkot szombat reggel, és meg is volt az alapanyag:)

Újhagyma, paprika, paradicsom, foszlós házikenyér és ez a finomásg jaaaaaaaaaaj

És igen, önmagában is nagyon jó:)

butcher 2008.07.25. 09:15:30

ouuu akarooook

zababunker 2008.07.25. 10:09:42

Végre egy értelmes blog!!!!:))) Csak így tovább Zsu, sok receptet akarok még itt látni!!!!!! Rohadt földi élvezetek:)))!!

gabojsza · http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2008.07.25. 13:58:50

Nálunk ez sosem kerülne a fagyasztóba...mindig elfogy még langyosan, bármilyen töpörtyűről legyen szó:-))) Kaphatnék egy falatot? :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.07.25. 14:45:47

:D
Köszönöm!
gbsz, nem a kész töpörtyű kerül a fagyasztóba, hanem az alapanyag, ha még kevésnek találom ;) Nálunk is rohamtempóban elfogy.

think 2008.07.25. 23:44:09

hű. hajdinakását kerestem, így találtam ide, dehát ez valami fantasztikus oldal :) innen üzenem a gyerekeidnek, hogy jól tették a bátorítást. biztosan fogom használni a receptjeid :)

Juli 2008.07.26. 18:35:07

Én még a szűrőkanálban jól ki is nyomkodom, és ettől teljesen megnyugszom, hogy ez egy abszolut fogyókúrás kaja. Persze így olyan, mint a chips. A maradék zsírban tökéletes az apróra vagdalt máj kisütve, természetesen jó lapos tálba öntve, nehogy az egészet fel kelljen túrni hogy a fonomsághoz hozzájusson az ember

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.07.28. 11:22:41

Think, nagyon örülök, hogy tetszik, szeretettel várlak itt máskor is!
Juli, én addig sütöm, hogy már nem kell nyomkodni, így is „ropis”, azért szokott elfogyni csak úgy magában :)

lala225 2008.07.30. 11:55:45

a tepertönél nincs is jobb .
süti beállítások módosítása