HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Vadas marhaszelet, zsemlegombóc

2007.11.20. 09:58 BeckZsu

Gondolom, semmi meglepő nincs abban, hogy régóta szeretek szakácskönyveket olvasgatni. A vadas hús receptjét is több könyvben olvastam már, vadhúsból vagy marhahúsból elkészítve is. Én meg kiszűrtem, összevegyítettem, és megcsináltam a saját, némileg egyszerűsített módszeremet.

A húst fölszeleteltem. Mivel mi nagyon szeretjük, nálunk jó sok mártás kell a húshoz, összesen kb. azonos mennyiségű zöldséget veszek hozzá. Valamivel több sárgarépát, kevesebb fehérrépát és egy kis darab zellert, egy hagymát felaprítottam (akár reszelni is lehet).

A zöldségek felét bepakoltam egy kuktába. A hússzeleteket egyenként forró zsiradékban (a zsiradék jelen esetben kevés olajból és tarjából kisült zsírból állt, némi fűszeres beütéssel) átforgattam, csak addig, amíg egy picit színt váltott, sorban a kuktába pakoltam, végül betakartam a másik fele zöldséggel, ráreszeltem egy citrom héját, kicsit megsóztam. Vizet öntöttem rá, hogy éppen csak ellepje, a kuktát lezárva lassú tűzön ¾ óráig főztem. Kihalásztam a húsokat, a zöldséget kézi mixerrel kissé összetörtem. Másik lábosban két evőkanál cukrot barnára pirítottam, belekevertem egy jó kanál mustárt, fél citrom levét, hozzátettem az áttört zöldséget, bele a húst. Összeforraltam – itt jön még egy kóstolás, elég sós-e, elég édes és pikáns-e.

A zsemlegombóchoz három zsemlét felkockáztam, és a maradék zsiradékon (ami elég kevés volt, tehát közel szárazon) megpirítottam. Egy tojásból, pár kanál lisztből, sóval, tejjel hígabb galuskatésztát kevertem, beleforgattam a zsemledarabokat, állni hagytam, hogy beszívják a nedvességet. Többször átkevertem, egyszer-kétszer még pótoltam a tejet. Nálam a vége mindig az, hogy nem gombóc, hanem inkább „zsemlegaluska” keletkezik. Így aztán forrásban lévő sós vízbe evőkanállal beleszaggattam a tésztát. Szűrőkanállal olajos lábosba szedtem ki.

2 komment

Címkék: zöldség marhahús mártás

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr99235354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aniko 2008.03.21. 21:01:30

Elolvastam a vadas receptjét, tetszett,biztos finom,bár én egy picit másképp csinálom,még egyszerübben.Én a huslevesbe főzök olyan hust ami jó lesz a vadashoz,a mártás ugyanugy készül csak mustár nélkül és ecettel ,pici cukorral ,sóval izesitve.Vékony rántást is adok a mártáshoz és babérlevelet.Édesanyámtól igy tanultam.A gombócót ugyanigy készitem,csak fehér vászonba öntöm a masszát és a vizbe lógatva főzöm meg.mikor kész,egy tálra kiboritom és felvágom mint a tortát. Ki lehet próbálni.Jó étvágyat!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.03.22. 08:51:30

Anikó, jó, hogy eszembe juttattad, terveztem "szalvétagombócot" készíteni, csak eddig valahogy elmaradt, de majd hamarosan sort kerítek rá.
süti beállítások módosítása