HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Krémesre sütött padlizsán

2010.07.28. 08:35 BeckZsu

Van egy kedves régi olvasóm, aki bár nem rendszeresen, de néha ír egy-egy levelet, többnyire olyankor, ha valami nagyon tetszik vagy éppen nem tetszik neki, amiről a blogon értesül. Természetes, hogy ő is szeret főzni – különben valószínűleg nem olvasna gasztroblogot – de most először mesélte el, hogy éppen milyen finomat alkotott. Nem volt ez nagy ügy, mégis, vagy éppen azért, azonnal kedvem kerekedett megcsinálni.

Tehát most következik az olvasó – inkább levelezős barátnőmnek nevezném – leírása.

Padlizsánkrémet csináltam, de nem a szokott módon, egybesütve, utánízesítve, hanem: gyümölcsöt hosszában ketté vágtam, félbevágás után mélyen felkockáztam, hosszában/keresztben de a héj maradjon egyben alatta. A kockák réseibe kentem a fűszereket: só, bors, aprított fokhagyma, pici grillfűszer. Egész keveset hagytam állni, majd félideig fólia alatt, utána anélkül megsütöttem. Így magában is isteni, de megkívántam a krémet, és héjából kanállal kikapargatva, csak villával összetörve, hogy kicsit „rusztikus” maradjon. Pirítós kenyérre kenve, de kifőtt tésztára is isteni finom lett.

„Véletlenül” éppen volt itthon padlizsán, mert egyrészt a hétvégére padlizsános ételt terveztem, és szokás szerint többet vásároltam, mint kellett volna, másrészt ilyenkor szinte mindig van padlizsán vagy legalább cukkini, mert nagyon szeretjük, és szerencsére a hűtő aljában elég sokáig eláll.

Így kipróbáltam ezt a nagyon egyszerű, de a padlizsán saját ízét kedvelőknek nagyszerű padlizsánkrémet. Mi csak pirítós kenyérre kenve fogyasztottuk el, nem volt túl sok. És ezzel egy újabb finom kenyérre kenős került a reggeli-vacsora repertoárba.

Ez volt most a teljesen natúr változat, csak sót, fokhagymát, borsot kentem rá egy pici olajjal, de már elképzeltem, hogy még ezzel-azzal keverve hogyan lesz majd belőle nemcsak kenős, hanem mártogatós krém is.

Szólj hozzá!

Címkék: padlizsán hidegkaja

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr442181519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása