HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Apró diós csigák

2008.09.12. 10:27 BeckZsu

Ennek a sütinek az a története, hogy valahol ettem valami hasonlót, ami nagyon ízlett, de nem volt módom megszerezni a receptjét. Annyi volt biztos, hogy tekercs, kicsi, és a töltelékben dió és narancshéj van. Már többször elkészítettem valamilyen változatban, ötletszerűen, tulajdonképpen mindegyik jó volt – bár egyik sem pont olyan, mint az eredeti –, csak éppen egyszer sem írtam le, ezért minden alkalommal kicsit másképp készült. Először egy szokásos linzertésztából csináltam, és szárazon kevertem össze a tölteléket, egy kis lekvárral összefogva. Jó volt, de sütésnél a lekvár egy része kifolyt. Utána próbáltam egy egyszerű, tejfölös tésztát, a diót már kicsit megfőzve tettem bele. Azt hiszem, a mostani változat tartósnak ígérkezik, persze biztosan még fogok variálgatni, de ideje leírni – hát többek között erre jó a blog.

Most a szintén klasszikus túrós linzertésztát választottam, ami egyenlő mennyiségű liszt, túró és margarin. Attól függően, hogy édes vagy sós süteményt csinálunk belőle, cukrot vagy sót lehet beletenni.

25-25 dkg-t gyúrtam össze a három alapanyagból, bele egy evőkanál porcukrot. Jó alaposan összegyúrtam, négy részre osztottam, hosszúkásra, vékonyra kinyújtottam.

A töltelékhez 20 dkg cukrot kb. 1 dl tejjel felfőztem, belefőztem 30 dkg darált diót (mint a bejglihez). Egy kis üveg (kb. 15 dkg) eltett cukrozott narancshéjat, 5 dkg mazsolát és 5 dkg darabos diót aprítógépben kicsit összetörtem, hozzákevertem. Belevágtam még darabos szilvadzsemből két jó evőkanálnyit. (Bármilyen sűrű lekvár jó hozzá.) Nem túl sűrű, kenhető állagúnak kell lennie, ezt a tej mennyiségével lehet szabályozni.

A kinyújtott tésztákat megkentem a töltelékkel, felcsavartam. Egy időre betettem a hűtőbe, hogy könnyebben szeletelhető legyen, aztán vékony szeleteket vágtam, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöttem.

Ez jó nagy mennyiség, de szokásosan, fémdobozban sokáig eláll, sőt, ahogy a tészta beszívja a töltelék nedvességét, pár nap után még jobb is, mint egész frissen.

6 komment

Címkék: édes dió

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr65659929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anikó 2008.09.24. 12:16:20

Szia!

Mivel lehetne még megtölteni a túrós linzertésztát? Te mit javasolsz? Ez a diós nagyon jól néz ki, csak sajnos a családom nem kedveli túlságosan a diót.
Köszi!
Anikó

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.09.24. 17:33:10

Szia, Anikó, ezt a tésztát ugyanúgy sokféleképpen lehet tölteni, mint a szokásos linzertésztát, nekem azért teszik, mert ez puhább. Ha tekercset akarsz, akkor sűrű legyen, pl. mák, akár túró is, esetleg gesztenye, de lehet akár lekvárral is, akkor inkább kifli vagy félhold formájút, mert kicsurog. De jó almás- vagy bármilyen gyümölcsös, túrós pitének is.

Anikó 2008.10.05. 12:16:16

Szia!
Megcsináltam a hétvégén!!! Egy része szilvalekváros félhold lett, a másik része pedig fahéjas csiga. Köszi a receptet. Eddig csak a sós-juhtúrós változatát ismertem, az a legkedveltebb pogácsa a családunkban. Most már az édes változattal is bővült a repertoár. :-)
Anikó

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.05. 19:52:02

Szia, biztos finom volt, most jólesne egy kis kóstoló belőle. Jó kis univerzális tészta, én szeretem az ilyeneket. Köszönöm, hogy beszámoltál róla :))

Judit 2008.10.06. 14:15:32

Nem próbáltad a diót tojásfehérjébe keverni és ezzel tölteni? Hasonlót ettem, nagyon finom volt.Ez a mostani nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni .Köszi az ötletet!Sőt, a kicsi lányom mézes-mustáros csirkét szeretne enni, megtaláltam Nálad a recepted, azt is köszönöm!
Judit

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.10.06. 20:16:13

Judit, tölteni még nem próbáltam tojásfehérjéssel, úgy a nálunk habos-diósnak nevezett sütit szoktam.
Remélem, a lányodnak (és a családnak) ízleni fog a csirke is. Szia!
süti beállítások módosítása