HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (78) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (85) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (163) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Levesek ideje – 1.

2012.02.22. 08:25 BeckZsu

Sokak számára nem teljes egy ebéd leves nélkül, és szakértők is azt mondják, hogy ez így egészséges. Nálunk mégsincs mindennap leves, valahogy úgy alakult ki, hogy amikor éppen levest főzök, akkor az az ebéd. Persze ezért többnyire olyanokat csinálok, ami mindenfélét tartalmaz. Valami húsfélét, zöldséget, és – a műfajától függően – sűrítést és levesbetétet is, tehát minden tápanyagcsoport benne van egy tányér levesben.

És amikor éppen csökkenteni akarom a szénhidrát-fogyasztást, akkor kispórolom az ilyenfajta sűrítést, és nem teszek bele tésztafélét, nokedlit, ilyesmit sem. Így is lehet jó.

Mostanában főztem egy igazi húslevest, az „igazi” nálam a marhahúslevest jelenti, bár szeretem tyúkból, csirkéből is. Marhaoldalasból és lábszárból főztem, jó sok zöldséggel. A szokásos: sárgarépa, fehérrépa, zeller, hagyma, fokhagyma, kelkáposzta, de vettem még hozzá pár darab barna csiperke gombát és nagyobbacska kelbimbót is. Nálunk nem szokott gond lenni, hogy mi legyen a levesben főtt zöldséggel; egyszerűen megesszük. Leszűrve szoktam tálalni, külön-külön a húst, a zöldséget, és mindenki szedeget magának, amennyi jólesik. Egy ilyen levest nem egy napra főzök, két személyre annyival nem is érdemes kezdeni, de nagyon szívesen megesszük többször is.

Egyetlen dolog jutott most eszembe, ami nem egészen a szokásos; egy olyan levesbetét, amit már évek óta nem csináltam, tulajdonképpen nem is tudom, miért. És ez szinte egészen szénhidrátmentes, tehát itt az ideje, a recept pedig – mint mindig – könnyű, gyors, egyszerű.

Tojáskocsonya húslevesbe

Két tojást kézi habverő segítségével összekevertem két deci tejjel (tehát tojásonként 1 dl tej), egy mokkáskanál sóval. Egy vajjal kikent jénai tálkába öntöttem, és a mikróban alacsony fokozaton kb. egy percig melegítettem, pontosabban addig, amíg megszilárdul, de semmiképpen se süljön, ahogy a neve is mutatja, legyen kocsonyás, kicsit „rezgős” állagú. Kockára vágva tálaltam a tányérokba, rámertem a levest.
Eredetileg a receptje vízfürdő fölött főzést ír, vagyis az edényt, amibe beleöntöttük, egy nagyobb lábosra fektetjük, amiben víz forr. Én most úgy gondoltam, a mikróban sem ég meg, nem fő túl, kipróbáltam, bevált.

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldség marhahús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr294168573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása