HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Sós vizes uborka télre

2010.07.26. 14:13 BeckZsu

Ez az uborka majdnem olyan nagy kedvencem, mint a kovászos. Sokkal jobban szeretem étel mellé savanyúságként is, mint akár az ecetes, akár a csemege uborkát. Salátákba pedig – mint például az orosz hússaláta vagy a majonézes krumplisaláta – szerintem összehasonlíthatatlanul jobb. (Persze ez az én ízlésem, az én véleményem.)

Ennek ellenére általában nem rakok el ilyet, mert a spájzom elég meleg, ami nem túl jó, másrészt azért sem, mert előfordult már, hogy megromlott. Igaz, az elég érdekes eset volt, ugyanis egy része tökéletes lett, a többi pedig megpenészedett. Pedig egyszerre, egyformán csináltam. És mivel nem tudtam rájönni az okára, hosszú időre elment a kedvem a próbálkozástól is.

Most azonban úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, újra megpróbálom. Rengeteg receptet elolvastam hozzá, főleg oroszokat, mert ez ott sokkal elterjedtebb, mint itt, de persze azért találtam magyar receptet is, például az Ínyesmester könyvében is. Ezeket kombinálva készült el végül az én hat üveg sós vizes uborkám.

Hogy történik-e baja, az csak később derül ki, megígérem, akárhogy lesz, beszámolok róla. Mindenesetre leírom pontosan, hogy ha sikerül, már ne kelljen keresgélni.

Hozzávalók:

Uborka – pár darab híján három kg, kisebbeket, 8-10 centiseket választottam, részben jobban kitöltik a helyet az üvegben, de én kovászosnak is inkább ekkorákat szoktam venni.
Fűszernövények: kapor, fokhagyma, meggyfalevél, tormalevél, bazsalikom, borsika. (Lehet még fokozni, egyes receptek ajánlják: feketeribizli-levél, erős paprika/csili, szemes bors, esetleg a levél helyett torma.)
Só.
Víz.

A befőttes üvegeket jó alaposan kimostam, fertőtlenítés céljából elég felforralt, forró vízzel átöblíteni.

Az uborkát hideg, folyó vízben jól megmostam, aztán hideg vízben áztattam – minimum két órát, de tovább is lehet, ettől lesz majd jó ropogós.

Ezután a végeket levágtam.

Az üvegek aljára elosztottam a fűszereket, belepakoltam az uborkát, jó szorosan. A levéhez forralatlan hideg vízben literenként két evőkanál sót feloldottam, ezt az üvegekben lévő uborkára öntöttem.

Így, nem lezárva, csak letakarva hagytam az uborkát három napig. Akkor a tetején keletkezett habot leszedtem, a levet lábosba öntöttem, felforraltam, a további habot is leszedtem. Ezt a levet forrón öntöttem az üvegekben lévő uborkára. Állni hagytam, amíg langyosra hűlt. Ezután ismét leöntöttem a lábosba, újra felforraltam, és forrón visszaöntöttem. (Az eredetileg bekevert sós vízből félretettem, ha kevés lett volna a lé, akkor azt felforralva lehet pótolni, hogy jól elfedje az üvegben az uborkát.)

A dupla biztonság kedvéért az üvegeket forrón, gyorsan lezártam, és pokrócba csomagoltam, vagyis száraz dunsztba tettem másnapig.

A leve kissé zavaros, ilyennek kell lennie. Amikor kihűlve a kamrába tettem, lassan kitisztult, leülepedett, de nem teljesen.

Ez az az uborka, amit az orosz receptek vodkához ajánlanak. (Azért sok minden máshoz is jó, a salátákon kívül akár sima zsíros kenyérhez is.)

25 komment

Címkék: orosz uborka befőzés savanyúság

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr52177247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cerika 2010.07.26. 15:45:50

Szia!
Nagyon klassz a blogod! Néhány ötletet el is lestem, remélem nem baj?
Meggyfa levél az ubiba??? Hmm..ez nekem új.. :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.07.26. 16:02:18

@cerika: Már hogy lenne baj?! Annak örülök a legjobban, ha tetszenek az ötleteim, azért is írom le.
Szinte mindegyik receptben volt meggyfalevél is :) Hát gondoltam, kipróbálom én is. Majd ha fölbontom, elmondom, éreztem-e valamit belőle.

effatti 2010.07.26. 19:06:45

Ha egy-egy üveg nem sikerül, hát üsse kavics. Anyám ötven éve csinálja és mégis előfordul vele. Ő nem vágja le az uborkák végét, és tormalevél helyett vékony tormahasábokat használ. Mivel kertes házban lakunk (az uborka is saját termés), a tűző napra szokta kirakni, hogy felforrjon, úgy, mint a kovászos. Azután le a pincébe. Nagyon szeretem én is. A receptjét ne kérdezze senki, mert mindig azt mondja, hogy látja azt az ember.

Unter Bahn (törölt) 2010.07.26. 19:49:42

Sajnos most túl konkrét dolgot nem tudok mondani, de sok-sok éve jóanyám rakott be télire 'kovászos uborkát', ami ugye csak nevében viselte a kovászt, valójában szerintem a szokásos tartósító és ízesítőszerek voltak benne, de ami fix: a savanyítás feladatát éretlen zöld szőlőfürtre bízták, és amikor télen felbontásra került, esküszöm hogy egyenértékűnek éreztem a nyári kenyeres-kovászos ubival:-)))

Ha valaki ezt a módszert jobban ismeri, bátran tegye közkinccsé, mert ilyenkor kb. 5 liter/ 2 nap az kovi-ubi fogyasztásom, télen pedig szenvedek az elvonási tünetektől...

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.07.26. 20:10:46

Az biztos, hogy saját termésű uborkából a legjobb, mert annál nincs frissebb.
Hibáztam, a további lehetséges fűszerezésnél kifelejtettem az éretlen szőlőfürtöt, pedig több recept is említi. Azzal egyébként ugyanúgy készül, ahogy leírtam, csak a többi levél, ilyesmi mellett vagy helyett az is kerül bele. Semmi egyéb tartósítószer nem kell, az üveg aljára a szőlő, kapor, fokhagyma, rá az uborka.
Ha lenne elég helyem tárolni, én is sokkal többet csinálnék :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.07.26. 21:05:32

Mukedvelo amator blog.
Vecsesen valahogy profibban toljak a dolgokat.

Unter Bahn (törölt) 2010.07.26. 21:59:55

@effatti: "...Mivel kertes házban lakunk (az uborka is saját termés), a tűző napra szokta kirakni, hogy felforrjon, úgy, mint a kovászos..."

Komolyan hiszem, hogy a 10-20 évvel ezelőtti klíma ezt megengedte, de manapság a napon érlelni kovi-ubit dőreség, kifehéredik és löttyedt lesz, mert a 60-70 fokos vízben szarrá fő:-(((

Nálam legutóbb a z ezév legjobb koviubija a hátsó terasz szobájának ablakában 'termett', amit kb. 17 óra után ér a nap...

Ha én rászánom magam a betevésre, akkor van olyan hogy napot se lát az ubi, ugyanis az érleléshez a meleg a lakásban is elég, a nap csak forralja, puhítja és keseríti, míg megfelelő hőmérsékleten (~30 fok) zöld, harsányan ropogós, ámde savanykás ubi terem, ugyanúgy 3-4-5 nap alatt:-)

Lépes Elek 2010.07.26. 22:02:28

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Az lehet, de nekem az a velemenyem, hogy onnan vasarolok, ahol maguknak termelnek (bort, gyumolcsot, zoldseget, savanyusagot, hust stb.). Felkutattam olyan helyeket, ahonnan batran veszek barmit, mert nekem mar csak azt adjak, ami megmarad a csaladi kopnyha mellett. Piacon nem kapsz ilyen arut.

Vecsesrol es a tobbi hasonlo neves helyrol az a velemenyem, hogy nagytetelben, versenyszeruen uzik es ott tobbe-kevesbe, de nem akaratlanul bejonnek a kepbe a profitnovelo eszkozok.

Unter Bahn (törölt) 2010.07.26. 22:06:17

@BeckZsu: "Ha lenne elég helyem tárolni, én is sokkal többet csinálnék :) "

Bár a pincémet most készülök lerekeszteni, kb. 40 négyzetméter x 2.5 métert fel tudok ajánlani tárolókapacitásnak, de fontos hogy 'életmentő' befőttek legyenek, cseresznyepaprika, olajos almapaprika (az igazi, az erős), gyümölcsbefőttek és lekvárok - helyben főzve is jöhetnek -, üstfazekat és tüzelőt állok:-D

Unter Bahn (törölt) 2010.07.26. 22:13:24

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

Ez a vecsési dolog tényleg komoly akar lenni??? Nem stílusom a fikázás, de ha gondolod, beszéljük le hogy hozol mintát, a helyi zőccséges eladja azt is, ezt is mint alternatívát és megtudod hogy mennyit veszített a vecsési - nagy közönség számára elérhető - káposzta az imidzséből... SOKAT, sz.rnak se jó:-(((

Tudod a savanyított káposzta is olyan mint a gyümölcs: a beérés előtt vagy sokkal utána már illetlenség eladni.

tt60 2010.07.26. 22:29:06

No akkor: nem kell cifrázni:
kell kapor, zöld szőlő, s torma... A kapor, szőlő az üveg aljára, az uborka (semmi vég levágás)szorosan egymás mellé, közé tormaszálak... lobogó sós forró víz rá, nem fő meg, nem lesz lottyadt, lezárva, száraz dunszt, aztán a spajz.... elkezd forrni, zavaros lesz, majd szépen letisztul.... lehet fogyasztani...
ennyi.... :-)

Unter Bahn (törölt) 2010.07.26. 22:58:52

@tt60: Bocsánat: ez már a téli kovi-ubi???

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.07.27. 07:46:53

Hát persze, hogy amatőr blog, amennyiben úgy kell érteni, hogy nem vagyok szakács vagy hasonló, csak gyakorló háziasszony. Azért álltam neki ilyet csinálni, mert vettem néhányszor a piacon, sőt, előfordult, hogy Vecsésen, a „profi” vecsésit, és nem akarom cifrázni: nem volt jó.
A készítési módra, mint írtam is, több recept van, többféle fűszerezéssel. Ízlés és lehetőség szerint talán érdemes akár többfélét is megpróbálni. A lényeg szerintem, hogy nem ecetes, hanem csak sós lében tesszük el, ami erjedéstől válik savanyúvá. És ettől hasonlít a „koviubira”. Nem hiszem, hogy jó lenne erjedés előtt lezárni, inkább utána, amikor már lenyugodott.
Ismerek olyan változatot is, hogy a szokásos nyári kovászost leszűrik, tartósítót és/vagy borként tesznek bele, lezárják, és hideg helyen marad télre.
Szóval remek, hogy lehet variálni, de ebben az esetben biztos, hogy a ház jobb, mint az ipari, profi.

phzs 2010.07.31. 15:51:06

A nénikém is csinál hasonlót, mi vizes uborkának hívjuk. Elengedhetetlenül fontos, hogy a két asszony között kell eltenni, vagyis nagyboldogasszony és kisboldogasszony között. Egészen pontosan augusztus 15. után, de szeptember valahanyadika előtt, ne kérdezd.
Egyszer direkt elhívtam a nénikémet, hogy együtt eltegyük. Az nagyon jó lett, de azóta sem csináltam, talán az idén.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.08.02. 07:19:45

@phzs: Sajnos, erről nem tudtam, így aztán úgy látszik, kicsit túl korán tettem el. Remélem, azért nem lesz baja, úgyis elég furcsa nyár van az idén.

majuli 2010.08.08. 14:07:59

Jó dolog kisérletezni. Én is többféle uborka eltevési módot kipróbáltam. Legjobban bevált nálam az, mikor 5 iteres üveg alját sokféle fűszerrel töltöttem ki, erre szorosan apró uborkákat, lobogó sós víz és - 8 napos dunszt. (3deka só 1 l vízhez). Több éves gyakorlat!

FDM 2011.08.27. 09:00:34

@tt60: Kedves tt60!
Tényleg ilyen egyszerű lenne? Én allergiás vagyok az ecetre és ki szeretném ezt próbálni.
Másik recept többszöri forralás és visszaöntést ír. Elég egyszer is forralni? Ha leteszem a pincébe nem fog kifutni a lezárt üvegből is?
Mit jelent az éretlen szőlő, kicsit vagy teljesen kicsi zöld fürtök?

Előre is köszi a választ.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.08.28. 17:40:44

@FDM: Szerintem a biztonság kedvéért nem árt a többszöri forrázás, nem olyan nagy munka... Én így csináltam az idén is. Az előző is nagyon jól sikerült, finom, ropogós volt.

motorola 2011.08.30. 15:13:44

@FDM:

Igewn, ilyen egyszerű... nem kell többször forrázni, egyszer, de nagyon forró vízzel, jól lezárni... hagyni kihülni, majd irány a spajz... nem fut ki... totál zöld fürtök... mehet mellé kapor is, meg a tormaszálak... az nagyon fontos...

taoka 2016.08.27. 15:31:29

@majuli: A fémkupakot szorosa rá kell csavarni? Nem robban szét? :-) És száraz dunszt, ugye?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.27. 16:42:16

Először három napig nem lezárva marad, csak éppen letakarva. Addig kiforrja magát, utána már nem robban szét, amikor a felforralt lével leöntve lezárjuk.
Sok sikert, jó étvágyat hozzá!

taoka 2016.08.28. 16:05:06

@tt60:Régen, 2010-ben írtad:
"No akkor: nem kell cifrázni:
kell kapor, zöld szőlő, s torma... A kapor, szőlő az üveg aljára, az uborka (semmi vég levágás)szorosan egymás mellé, közé tormaszálak... lobogó sós forró víz rá, nem fő meg, nem lesz lottyadt, lezárva, száraz dunszt, aztán a spajz.... elkezd forrni, zavaros lesz, majd szépen letisztul.... lehet fogyasztani...
ennyi.... :-) "

Szóval teljesen feltöltöd az üveget forró sós vízzel, fém kupakkal szorosan lezárod, száraz dunszt majd kamra.. És nem veti szét az üveget az erjedés, ugye? :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.28. 16:29:36

@taoka: talán válaszol... én inkább várni szoktam.
Ugyanilyen forró levet öntök a kovászos uborkára is, az is kifut/kiforr. Csak azt nem forrázom többször, mert frissen esszük, ill. közben hűtőben tartom.
Ennek meg el kell állnia - előfordult már, hogy egy éven túl is megmaradt véletlenül.

taoka 2016.08.28. 18:40:24

@BeckZsu:
:-) Köszönöm szépen a válaszod: szóval akkor összesen kétszer forrázod, másodszor a saját levét forralod, és utána száraz dunszt?

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2016.08.28. 18:50:34

Igen. Azóta már többször is megcsináltam, így, és bevált. :)
süti beállítások módosítása