HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Hagymás zeller gratin

2010.04.25. 07:25 BeckZsu

Mostanában óriási, nagyon szép zellereket lehet kapni, a Lidlben, de máshol is láttam hasonlót. Ez – érdekes módon – számomra nagyon csábító, annak ellenére, hogy soha nem szerettem túlságosan a zellert. Mégis, a múltkor, amikor a húsleveshez vettem ilyet, rájöttem, hogy ennek nincs annyira erős íze, mint a „hagyományos”, kisebb zellernek. És akkor kitaláltam, hogy köretként remekül működne, különösen, ha még valamit, pl. hagymát is társítok hozzá.

A jó nagy zellert – több, mint egy kilós volt – meghámoztam, először négy részre vágtam, aztán keresztben vékony szeletekre. Ezután sós vízben megfőztem, éppen csak annyira, hogy villával könnyen átszúrható legyen.

Közben egy csokor újhagymát felvágtam, pici olajon átsütöttem. Egy jénai tálba terítettem a zeller egyharmadát, rá a megsült újhagymát. Arra következett a zeller második harmada. Ezt megszórtam egy jó maréknyi felaprított metélőfokhagymával. (Ezt azért használtam, mert éppen az volt. Ha éppen medvehagymám lett volna, akkor azt teszem bele, de szerintem sok más is jó lehet hozzá.) Végül a tetejére került a harmadik rész zeller.

Öntetet kevertem kb. 3 dl tejfölből, egy tojásból, 10 dkg durvára reszelt gouda sajtból, sóval, borssal. Ezzel beborítottam a zellert, és sütőben, 200 fokon 20 perc alatt összesütöttem.

El kell mondanom, hogy igen jó volt ez a köret, ezután nem fogom hangoztatni, hogy nem szeretem a zellert. Nagyszerűen illett néhány rántott csirkemell-szelethez, amit most kivételesen egészen hagyományosan, liszt, tojás, szitált prézlibe paníroztam, úgy sütöttem meg.

2 komment

Címkék: zöldség köret

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr881948722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főz és fecseg 2010.04.25. 18:16:14

Biztosan nagyon finom volt ez a zeller gratin. Régebben én is csak a kedvesem miatt készítettem zellert, ma már rendszeresen, sütve, főzve, rakottan, sült krumpli helyett, nagyon megszerettem én is. Ha a főzőlébe citromot is teszel, még lightosabb lesz íze.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2010.04.27. 14:16:06

Változik az ember ízlése, ahogy telik-múlik az idő. Így aztán még változatosabban tudunk főzni, enni :)
A citromlé jól hangzik, legközelebb úgy főzöm, köszi!
süti beállítások módosítása