HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Pusztapörkölt vagy pincepörkölt

2009.01.02. 09:40 BeckZsu

Amikor megvettem a marhahúst a töltött húshoz, előrelátóan jóval többet kértem, mint amennyi ahhoz kellett volna, mert számítottam rá, hogy nem minden szelet lesz tökéletes arra a célra. Részben a mérete, formája, részben pedig a szál-, illetve rostiránya miatt. Így a keletkezett „eselék” (kb. 60 dkg) felhasználására találtam ki, hogy főzök egy jó marhapörköltet, annak ellenére, hogy a hátszín nem a klasszikus pörkölthús.

Nem szalonnán, hanem libazsíron pároltam meg két nagy fej felkockázott hagymát, megszórtam pirospaprikával, beletettem a kis darabokra vágott húst, addig forgattam, pirítottam, amíg minden darabja kivilágosodott. Rátettem három evőkanálnyi eltett lecsót, összeforraltam, megsóztam, kis lángon főztem. Néhányszor megkevertem, amikor elfőtt a leve, mindig kevés vízzel pótoltam egészen addig, amíg a hús megpuhult, és jó sűrű szaftja volt.

Tehát egészen hagyományos pörkölt módon készült, jobban mondva, Erdei Ferenc: Néprajzi ínyesmesterség c. könyvében leírtak szerint ez nem pörkölt, hanem paprikás, de mai szóhasználatunkban mégiscsak ezt szoktuk pörköltnek nevezni.

Az én ízlésem szerint minden pörkölthöz galuska (nokedli) illik, kivéve a marhapörköltet. Ehhez vagy tarhonya vagy krumpli. Ennek szellemében első nap tarhonyát csináltam hozzá. Mivel az adag nekünk kétnapi volt, másodszorra jöhetett a krumpli, csak az a gond, hogy én nem szeretem a sima sós vízben főtt krumplit. Eszembe jutott, hogy az a megoldás, hogy a pörköltet kissé felhígítva belefőzöm a krumplit, tehát az én ismereteim szerinti pincepörkölt legyen. Van olyan nézet, hogy a pincepörköltbe feltétlenül bor is kell, akkor pedig legyen pusztapörkölt.

Nem tudom, hogy így van-e, ha megint Erdei Ferenc könyvére támaszkodom, akkor ez egyszerűen maga a gulyás.

A marhapaprikás főzésének a klasszikus szabályai: a bográcsban olvasztott kellő mennyiségű zsírban hagymát fonnyasztunk, a tűzről levéve a szükséges adagú fűszerpaprika egy részét beletesszük, majd rá a húst összekeverve, aztán vissza a tűz fölé és óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, s addig főzzük, ameddig szükséges: A sózást legjobb a forrás kezdetén végezni, s egyetlen külön fűszer, amit ugyanakkor biztonsággal bele lehet tenni, a piros csöves paprika. A fűszerpaprika visszatartott részét akkor kell hozzátenni, amikor már szinte megfőtt az étel.

Sok helyen bort is tesznek a marhapaprikás levébe, mégpedig elsősorban fehér bort. Ez ízlés dolga. Pikánsabbá teszi, de ha sokat öntenek bele, kivált vörös borból, akkor savanykás lesz, eltorzul az íze. Tisztább ízű-illatú, ünnepélyesebb és „klasszikusabb”, ha bor nélkül főzik. ...mikor már előrehaladt a hús puhulása, akkor kell hozzátenni a burgonyát, hogy egyszerre főjön meg a hússal. Ennyi az egész.

Végül is nem a neve a lényeg, hanem az, hogy ez mindenképpen nagyon finom étel, persze még sokkal-sokkal jobb bográcsban elkészítve.

3 komment

Címkék: pörkölt marhahús egytálétel

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr76852823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszt-ráng 2011.07.20. 22:52:39

Fedő alatt gyorsabb,de.....Nyitott edénybe jó.....Szerintem is az igazi a bogrács még akkor is ha a tűzhelyen készül

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.07.22. 07:38:06

@piszt-ráng: Az „igazi” bográcsos ételhez hozzá tartozik a füst aromája is, ami érződik az ételen, többek között ettől is más, mint a tűzhelyen készült. Marhából azért nem szoktam, mert túl hosszas, inkább csirkét, esetleg sertést.

piszt-ráng 2011.07.22. 11:54:04

Így igaz.Én csak marhából szoktam-van 140 db.-és időm ennél több.Én 2-3 napot csinálom-elő pácolom,főzöm 2-3 órát majd készre csinálom,akkor kell a füst és a bor/marha-ez enyém -a vöröset szereti.Régi mondás a vad és a marha akkor jó ha kívül belül locsolják.Kívül a húst ,belül a szakácsot.@BeckZsu:
süti beállítások módosítása