Na jól van, ez is krumpli-hús kombináció. De azért mégsem egészen mindennapi.
Először a húst főztem meg, 70 dkg pulykacombot (felső) kockákra vágtam (de ízlés szerint bármilyen húsból jó), egy jó nagy fej felaprított hagymát megpároltam, rádobtam a húst, erős lángon fehéredésig pirítottam, megsóztam, és hozzátettem három jó nagy gerezd fokhagymát apróra vágva. Elkevertem, befedtem a lábost, csökkentettem a hőfokot, hamarosan levet engedett, ebben főztem tovább. Amikor megpuhult, addigra éppen elfőtt a leve (persze, ha még nem lett volna puha, még vízzel pótolom), megszórtam egy kevés csípős pirospaprikával, átforgattam, és kész.
A tócsnihoz finomra reszeltem 1/2 kg krumplit, két kisebb gerezd fokhagymát, belekevertem 2 egész tojást, két evőkanál lisztet, egy teáskanál sót.
Most nem úgy sütöttem, ahogy többnyire szoktam, vagyis evőkanállal szaggatva, ez másik változat.
Palacsintasütőt egy kiskanálnyi olajjal felforrósítottam, beletettem egy merőkanálnyi (az egész mennyiségnek kb. a negyedét) krumplis masszát, szétterítettem. Amikor az egyik fele megsült, lapáttal megfordítottam, ugyanúgy, mint a palacsintát szokás. Így négy darabot sütöttem.
A tányérra ráfektettem egy tócsnit, arra a fokhagymás apróhúst, a tetejére pedig tejfölt pötyögtettem.
Ezt az ételt egy Mátraszentimréről szóló füzetkében találtam, többféle tócsniváltozat társaságában, feltétlenül ki akartam próbálni, mert a tócsni (bármelyik nevén is) nagy kedvencem, és ez a brassóiszerű hús nagyon jól illik hozzá. Most már tapasztalatból is mondhatom.
A hús maradéka a mélyhűtőbe került, jó lesz másik alkalomra.
Utolsó kommentek