Vagyis csőben sütve, ami azt jelenti, hogy sütőben, eredeti, francia nevén au gratin, magyar-német ragozással gratinírozott. Ennek a lényege, hogy az ételt sütőben fejezzük be. Ehhez a felhasznált alapanyagokat, különböző zöldségeket, húsokat előkészítjük, megfőzzük vagy megpároljuk, majd a megfelelő - ez többféle is lehet - mártással leöntve rövid ideig a sütőben pirítjuk.
Mindezt azért írtam le ilyen részletesen, mert valamikor volt szerencsém (már megint) megnézni az egyik „híresemberes-vacsorázós”, igen vicces műsort, amikor valaki palacsintát készített csőben sütve, és amikor ették, mindenki találgatta, hogy ez a kifejezés vajon mit jelent. Végül a „szakács” eldöntötte, hogy mivel a palacsinta csővé van tekerve, innen az elnevezés. Hát...
Ez az étel is a félóra alatt összerakható kategóriába tartozik, aztán a sütő még kicsit dolgozik, és kész. Először föltettem főni a jól megmosott rizst. Aztán egy serpenyőben egy kanál olajon megpároltam kb. két maréknyi vegyes zöldséget; borsó, répa, kukorica, piros paprikakockák és zöld hüvelyű bab darabok voltak benne. Amikor megpuhult, megszórtam egy kevés zöldfűszeres sóval, és még kis ideig pirítottam. Kivettem, áttettem egy tálba, és a visszamaradt olajban csirkemell-kockákat pirítottam, még egy kicsit megsóztam. A tálban összekevertem a zöldséggel, majd a rizst is hozzákevertem.
Két tojást jó alaposan összekevertem 2 dl tejszínnel, ráöntöttem a keverékre, megrázogattam, hogy mindenhova eljusson, betettem a sütőbe 200 fokra. Kb. 20 perc után a tetejét megszórtam reszelt sajttal, addig sütöttem még, amíg a sajt szép színt kapott.
Utolsó kommentek