Magyar ízek a VKF XIV. jegyében
Ezt az ételt Gundel János (Gundel Károly édesapja) találta ki Mikszáth Kálmán, a „nagy palóc” tiszteletére, innen az elnevezés.
Először 20-25 dkg húsból hagymával, paprikával, lecsóval pörköltet készítettem, az eredeti recepttől eltérően nem ürü-, hanem sertéshúsból. Mikor majdnem puha volt, felengedtem húslével, nekem egy kis enyhe füstölt levem volt, ezt tettem bele. Hozzáadtam 30 dkg zöldbabot (most persze fagyasztottat) és 20 dkg felkockázott krumplit. Amikor elkészült, tejföllel – de liszt nélkül: ismét eltértem a recepttől, de szerintem nem szükséges a liszt, ha a pörkölt szaftja elég sűrű – behabartam. Azért így sem árt a tejfölt önmagában simára keverni, és forró levessel kanalanként hígítani, utána belekeverni a levesbe. Bőven megszórtam petrezselyemmel és kaporral, egy rövid forralás után mehetett is az asztalra.
Utolsó kommentek