HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Palócleves – kis változtatással

2008.03.19. 07:59 BeckZsu

 

Magyar ízek a VKF XIV. jegyében

Ezt az ételt Gundel János (Gundel Károly édesapja) találta ki Mikszáth Kálmán, a „nagy palóc” tiszteletére, innen az elnevezés.

Először 20-25 dkg húsból hagymával, paprikával, lecsóval pörköltet készítettem, az eredeti recepttől eltérően nem ürü-, hanem sertéshúsból. Mikor majdnem puha volt, felengedtem húslével, nekem egy kis enyhe füstölt levem volt, ezt tettem bele. Hozzáadtam 30 dkg zöldbabot (most persze fagyasztottat) és 20 dkg felkockázott krumplit. Amikor elkészült, tejföllel – de liszt nélkül: ismét eltértem a recepttől, de szerintem nem szükséges a liszt, ha a pörkölt szaftja elég sűrű – behabartam. Azért így sem árt a tejfölt önmagában simára keverni, és forró levessel kanalanként hígítani, utána belekeverni a levesbe. Bőven megszórtam petrezselyemmel és kaporral, egy rövid forralás után mehetett is az asztalra.

6 komment

Címkék: leves sertéshús

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr12387238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.03.20. 00:03:05

Én is palóclevest akartam főzni, de megelőztél, nagyon jól néz ki. :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.03.20. 08:05:34

Remélem, azért nem neheztelsz! De szerintem lehet, hogy érdekes, ha másik változat is van belőle. :))

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2008.03.25. 22:06:04

Már van még egy, Maci is ezt főzte, a harmadik még dobogós, de azért inkább főztem tarthonyát :-)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.03.26. 08:02:37

A tarhonya is finom, marhapörkölthöz a legjobb! Szerintem a főzésben az a jó, hogy "mindenki másképp csinálja", sőt egy ember is hol így, hol úgy, azt gondolom, mi mindannyian ezért írjuk is meg olvassuk is. :-)

Szysssz 2008.04.15. 16:04:49

A krumlit és zöldbabot külön főzzétek meg kevés sós vízben, ezzel engedjétek fel a pörkötöt: sokkal üdébb ízeket kaptok. (a Gundel-féle recept sem véletlenül írja így)

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2008.04.17. 08:18:23

Valószínűleg én csak lustaságból főztem egyben, de meggyőztél, legközelebb kipróbálom külön-külön.
süti beállítások módosítása