Nagyon egyszerű és népszerű orosz, illetve ukrán süteményféle. A neve inkább ukrán, oroszul tvorozsnyikinak is nevezik, de a szirnyiki név elterjedtebb. (A szir ukránul a túró, oroszul tvorog.)
¼ kg túrót jól összetörtem, belekevertem kb. fél tojást (éppen volt egy kis maradékom, aminek a másik felét tésztakenegetésre használtam), két kanál cukrot, két kanál lisztet egy kiskanál sütőporral elkeverve, egy vaníliás cukrot és egy citrom lereszelt héját. (A liszt mennyisége attól függ, hogy mennyire nedves a túró, de ha túlságosan, akkor inkább érdemes kicsöpögtetni.) Jól összegyúrtam, és vizes kézzel gombócokat formáltam belőle, majd ellapítottam azokat. Lisztbe forgattam, majd serpenyőben, olajon megsütöttem mindkét oldalukat. Papírtörlőre kiszedtem, bár nem szív magába túl sok olajat.
Melegen tálaltam. Tejföllel vagy lekvárral szokás enni, nálunk most szilvadzsem volt hozzá.
Ez az alaprecept, de mint általában az elterjedt ételeknek, ennek is sok változata ismert, szoktak beletenni mazsolát, néha gyümölcsdarabokat, esetleg liszt helyett grízt. Én sütőben sütött változatát is szoktam készíteni.
Utolsó kommentek