HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Csontok, zöldségek, levesek (3. beszámoló)

2012.02.29. 07:58 BeckZsu

Ez pedig a nálunk leggyakrabban készülő levesféleség, a mindent bele, ill. gezemiceleves. Többnyire valamilyen csirkecsont az alapja, most a „csirkecomb farrésszel”-ként vásárolt, az utóbbi időben divatos bontási módból keletkezett csirkerészből lefaragott farrész. Ezen még egy kevéske hús is található, több, mint például a kicsontozásból visszamaradt combcsonton.

Mint máskor is, az ilyen levesekhez egy uralkodó zöldségfélét főzök, amiből a legtöbb van benne, a szokásos répák pedig kiegészítik az ízét, mert én szeretem, ha elég vegyes.

Ha – mint most is – fagyasztott hozzávalókból készül, akkor nem szoktam zsiradékon előpirítani őket, hiszen ezek már kissé főttek, blansírozva vannak. Ehelyett természetesen benne van a lé, amiben a csont fő, maga a csont is, meg még valamilyen további ízesítő. Ez rosszabb esetben lehet leveskocka is, én olyan nagyon nem irtózom tőle, amikor nem csak abból van a leves, de ha mód van rá, inkább valami mást használok. Ez a más például az a lé, amit le szoktam önteni, amikor csirkecombokat sütök. Ezek – mivel sajnos nálam nem kapirgálnak a csirkék az erkélyen, ezért csak vásárolom – sülés közben túl sok levet engednek. Régebben mindig megpróbáltam elsütni ezt, így gyakran annyira puhák lettek, hogy szétestek. Aztán végre eszembe jutott, hogy ha leöntöm róla a jó fűszeres levet, akkor az dupla haszon. Lesz egy jó ízes levesalapom, és éppen jól megsülnek a húsok. Az íze is változatos, hiszen a sült húst nem mindig egyformán fűszerezem. Ezt a levet először lehűtöm, akkor leszedem róla a zsírt, hiszen a csirkecombból az is kisül, aztán dobozokba osztva elteszem a fagyasztóba, és felhasználom a soros leveshez.

Most zöldhüvelyű bab volt a leves fő összetevője. Sűrítés nem volt benne, nem is hiányzott. A főzés végén most is, mint mindig, szórtam rá petrezselymet, lestyánt és medvehagymát, amit szintén aprítva a szezonja idején betároltam a mélyhűtőbe.

A következő levesünkhöz karajcsontot főztem meg, ez ritkábban fordul elő nálunk, mint a csirkecsont (ahogy ma hallottam az ár-előrejelzéseket, lehet, hogy ez változni fog), de nemrég vettem egy szép darab karajt, és miután kicsontoztam, fölszeleteltem, ezekből a csontokból is leves lett. Ezúttal karfiol játszotta a főszerepet, de mivel volt egy kevés gombaláb is félretéve, azt is beleraktam. Aztán eszembe jutott, hogy még gombalé is akad – amit szintén lustaságból, türelmetlenségből leöntöttem sütés közben –, tehát a csirkelé mellé azt is belefőztem. Tetemes mennyiségű medvehagymával megszórva, igazán gazdag ízű leves készült.

Azt azért bevallom, hogy ezeket a leveseket nem éppen egymás utáni napokon főztem, de talán gyakrabban, mint máskor. Részben a hideg, barátságtalan időben jólesik „egy meleg kanál”, másrészt meg így a legkönnyebben tudok előállítani egy kímélősnek, talán még fogyósnak is mondható hús–zöldség összetételű ételt, ami jóízű és még jól is lakom vele.

Szólj hozzá!

Címkék: leves csirke zöldség karfiol

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr634224246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása