HTML

àlabeck

Csak főzök és elmesélem. Közben néha magamról is.

Ha írnál: beckzsu@gmail.com

Címkék

általános (20) avokádó (3) bab (7) befőzés (26) brokkoli (4) büféasztalra (117) cékla (4) csirke (90) csirkecomb (58) csirkemáj (22) csirkemell (124) csirkeszárny (3) cukkini (38) darálthús (56) dió (32) édes (65) egyéb (17) egytálétel (117) főzelékféle (45) fűszer (32) gomba (31) grúz (7) gyors (3) gyümölcsös (48) hajdina (5) hal (39) hidegkaja (53) káposzta (20) karfiol (24) kelbimbó (6) kézimunka (7) kímélős (26) köret (77) krumpli (79) leves (39) low carb (13) mák (5) maradék (39) marhahús (13) mártás (48) menüterv ötlet (3) mesélek (20) olajbogyó (11) orosz (28) padlizsán (43) paprika (4) paradicsom (3) pörkölt (25) pulykacomb (22) pulykamell (17) rágcsa (23) rakott (48) rántott (49) reggeli (10) sajt (8) saláta (84) sertéshús (53) spárga (23) szabad tűzön (13) személyes (119) tészta (43) töltött (19) túró (18) uborka (5) zöldség (162) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Tzatziki mustárcsírával

2011.05.10. 07:47 BeckZsu

A napokban, amikor nekiláttam a házi mustár elkészítésének, jutott eszembe, hogy van nekem itt „raktáron” néhány olyan kép egy ebédről, amit nem írtam le. Persze igazán nem szükséges minden egyes ételünkről beszámolni. Ebben mégis akad egy kis érdekesség – szerintem – mégpedig az, hogy éppen csak egy kicsit változtattam, bővítettem a megszokott, nálunk igen kedvelt joghurtos-fokhagymás uborkamártáson, amit enyhe nagyképűséggel tzatzikinek (cacikinek) szoktunk nevezni, bár bizonyára a görögök nem pontosan így csinálják. (A sokat reklámozott gooorog joghurt erre nem alkalmas; megkóstoltam, szörnyen édes.)

Úgy kezdődött, hogy kicsíráztattam a mustármagot, volt egy fél zacskónyi még belőle. Jó sok lett, nem is lett annyira szép, mint előzőleg, talán túl sűrű volt. Egy részét szokásosan kenyérre szórva ettük, ugyanúgy, mint a snidlinget szoktuk. És még mindig sok volt.

Aztán megláttam a boltban a szép, karcsú és megfizethető árú padlizsánokat. Ilyenkor van, hogy – bár igazán sokféleképpen szeretem a padlizsánt, de a régi kedvenc, ahogy gyerekkoromban egyáltalán megismerkedtem ezzel a zöldséggel – feltétlenül rántott padlizsánt kell sütnöm. Így is tettem, ehhez készült az uborkamártás.

Most úgy, hogy az uborkát a csodagyalu segítségével julienne-re vágtam, hozzákevertem egy jó adag metélőfokhagymát (ez egyelőre még a fagyasztóból került elő, azóta már újra kihajtott, van friss), azért azt, hogy ne legyen túlzott a fokhagymaíz. És még beletettem bő két maréknyi mustárcsírát, persze a levelecskéivel együtt. Ettől finom csípős, pikáns lett a mártás.

Amikor nagyon régen, először találkoztam az ilyen csírákkal, illetve talán pontosabb, hogy növénykékkel, akkor kipróbáltam, hogy néhány magot rendesen, cserépbe ültettem, és nem vágtam le, hanem hagytam megnőni. Bizony, termett rajta mustármag. Nekem ez nagyon érdekes volt, addig nem láttam ilyen növényt, csak zacskóban találkoztam mustármaggal, azt is csak a télre eltett savanyúságba használtuk, meg a hasonlóan készülő pácolt heringben.

2 komment

Címkék: zöldség mártás padlizsán rántott

A bejegyzés trackback címe:

https://beck.blog.hu/api/trackback/id/tr192892162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timeska 2011.05.16. 17:50:30

Kedves Zsu! Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz, nagyon sok hasznos tanácsodat fogadtam már meg (köszönöm:)), és finom receptjeidből is kipróbáltam egy párat már (Férj is csókoltatja a kezed:)).

Most a görög joghurt védelmében szólok:))) A görög joghurt nagyon finom és tökéletes választás a tzatzikihez is! Persze a natúr. Szerencsére már lehet is kapni (a Sparban pl. Bakoma márkájút). Amit a Danone (azt hiszem) árul ilyen pici joghurtos dobozokban görög joghurt felirattal az mind ízesített (értsd: édes). Szóval a görög joghurt nagyon finom, és alapból nem édes, hanem sűrű.
Bocs, hogy okoskodtam, remélem nem haragszol!)

üdv,Timka

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.05.17. 07:33:41

@timeska: Dehogy haragszom, inkább köszönöm!
A dicséretet külön, de a joghurtról szólót is, úgy látszik, elkerülte a figyelmemet, hogy másféle is kapható. Megyek, veszek :)
További sikeres főzést kívánok! :)
süti beállítások módosítása